110km/h-s szélvihar és havazás is érkezik!

110km/h-s szélvihar és havazás is érkezik!

Holnap mozgalmas lesz időjárásunk. A hajnali óráktól kezdve nyugat felől egy melegfronti csapadéktömb araszol majd kelet felé, nyomában eleinte vegyes csapadék, majd egyre inkább eső lesz a jellemző.
Pénteken napközben az erős délnyugati szél enyhülést hoz, ezért a hegyeket és a keleti, északkeleti tájakat leszámítva a kezdeti havas eső, hó, esőbe vált. Megmaradó hó a hegyekben és az északkeleti vidékeken lehet. Ezeken a részeken 10 cm körüli hóréteg is kialakulhat.
Este a ciklon hidegfrontja is elér minket, amit a hegyekben hózáporok, a Pilis, Börzsöny és Bakony térségében, akár hózivatarok is kísérhetnek, míg az alacsonyan fekvő területeken zápor, esetleg zivatar lehet.

Szélvihar orkán havazás
Zöld: eső; lila: eleinte havazás, havas eső, majd eső; kék: hó

Ezzel együtt viharossá fokozódik az északias légmozgás, ami szombaton a Bakonyban, Sopron térségében és a Budai-hegységben 100-110 km/h-s, közel orkán erejű szelet okozhat, de a Dunántúlon és az Alföldön is 70-90 km/h-s szélre lehet készülni. Esetleg az északi részeken a hegyek árnyékában lehetnek kevésbé szeles tájak eleinte, de később az északkeleti szél ott is viharos lesz!
Ezzel együtt, valószínűleg csak néhány napig, télies idő érkezik. Az éjszakák fagyosak lesznek és nappal is fagypont körül mérhetünk majd!

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!