Jövő hét: 20 fok is lehet zivatarokkal!

Jövő hét: 20 fok is lehet zivatarokkal!

A jövő heti időjárást nehéz összefoglalni néhány szóban, de talán a “fejfájós idő” lehet a legjobb kifejezés rá.

Hosszútávú összefoglaló:

A hét elején a tőlünk északra örvénylő ciklonok hideg és a délre kialakuló mediterrán ciklon meleg áramlatai között leszünk majd. A hideg ez esetben dominánsabb lesz, így pár fokkal visszaesnek a maximumok. Ebben az összeáramlásban csapadékra is készülni kell, ami eleinte hó, hózáporok formájában valószínű, majd hétfő este egy záporos tömb halad délkelet felé.

Keddtől kezdve már inkább a délies áramlás dominál és valamivel háttérbe szorul a skandináv térségben kialakuló ciklonok hátoldalán leáramló hideg. A nappali maximumok 10 és 17 fok között lesznek általában. Annak ellenére, hogy a hideg nem szakad ránk, hullámzó hidegfrontok teszik mozgalmassá a hetet. Szórványosan gyakorlatilag mindennap várható zápor, zivatar, sőt szerda éjjel/ csütörtök reggel északon a hegyekben hó sem kizárt átmenetileg, ugyanis ekkor egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, ami sokfelé okoz majd esőt és egy picit délebbre mozdítja a hideget, ezért lehet a hegyekben hó is. Napközben csapadékszünet lehet, majd délután, este egy hidegfront hozhat zivatarokat!

Pénteken átmenetileg valamivel hűvösebb lehet, a maximumok 4 és 10 fok között várhatóak, majd a hétvégén kedvezőbb forgatókönyv szerint 20 fok is lehet!

Időjárás előrejelzés zivatar meleg
forrás: met.hu

Csapadék és magassági hőtérkép: wxcharts

Ez is érdekelhet!  Változékonyabb folytatás, ma már záporok, zivatarok is kialakulhatnak