Hidegbetörést, akár havazást hozhat március 15.!

Hidegbetörést, akár havazást hozhat március 15.!

Már talán megszokhattuk, hogy március 15. vacak idővel telik. Idén sem néz ki biztatónak a helyzet annak ellenére, hogy egy hete még a melegebb idő reménye volt előttünk.
A jelenlegi kép azonban nem éppen ezt mutatja. Ugyan rövid időre, de kedvező feltételek lesznek a hideg, fagyos levegő délkeletre nyomulásának. Az Atlanti-óceánon egy anticiklon alakul ki, míg Skandináviában egy ciklon örvénylik és vonul majd Oroszország felé. Ez a két képződmény felel majd azért, hogy északnyugat felől fagyos levegő szakadjon le. Emellett egy mediterrán ciklon is képződik majd a térségben, ami bizonyos mértékben érinti hazánkat.
A csapadék és a hideg közti átfedés a bizonytalanabb. A modellekben ezen területén még nincs teljes egyetértés. A legszelídebb modellképek alapján csupán keleten és a hegyekben esne hó szerda este, éjszaka, ugyanakkor több olyan modellkép is van, ami nagy területen vár havazást, a hegyekben jelentős mennyiségű havat, de az alacsonyan fekvő területeken is megmaradó hóréteget.
Az alábbi néhány kép a GFS modell utóbbi 3 frissítésének előrejelzése, melyben lila a hó.

Hidegbetörés havazás március 15
12h frissítés
12h frissítés
06h frissítés
06h frissítés
00h frissítés
00h frissítés

A helyzetet tovább erősíti az alábbi 2 modell valószínűségi diagramja, ami Budapestre vonatkozik. A felső görbéken látszik a hőmérséklet visszaesése, illetve alul a csapadék, melynek egy része fedhet a hideggel. Mivel mediterrán ciklon alakul ki, még magas a bizonytalanság!

Diagram: wetterzentrale.de

Térképek: wxcharts.com