Ciklonnal indít a hét, 30-40 mm eső, szélvihar érkezhet!

Ciklonnal indít a hét, 30-40 mm eső, szélvihar érkezhet!

Hétfő délelőtt

Jobbára borult lesz az ég, szinte az egész ország területén számíthatunk esőre, záporesőre. A Dunántúlon már megerősödhet az északnyugati szél, máshol gyenge lesz a légmozgás.

Hétfő délután

Délután is folytatódik az erősen felhős, borult idő. Nyugaton és északnyugaton azonban már szakadozottabbá válhat a felhőtakaró, így itt a záporeső lesz a jellemző, az ország többi részén továbbra is eshet az eső. A térképen lilával jelölt területeken számíthatunk a legtöbb esőre, itt 25-35 mm körüli mennyiség is összegyűlhet, lokálisan 40 mm is eshet. az északnyugati szél többfelé megerősödik, illetve viharossá fokozódik, a legerősebb széllökések elérhetik a 90-100 km/h-t. Győr –Szeged vonalon 70-80 km/h-s széllökések várhatóak. Az északkeleti országrészben az északkeleti szél lesz erős, illetve viharos.

Az előző napokhoz képest jelentősen visszaeshet a hőmérséklet, így a mai csúcsértékek +5 és +11 fok körül alakulhatnak, azonban az erős, viharos északnyugati, északi szél sokat ronthat a hőérzeten.

Várható legerősebb széllökések
Várható csapadék mennyiség

Hétfő estétől – kedd reggelig

Az este folyamán a Dunántúlon már változóan felhős lesz az ég, a középső országrészben erősen felhős időre számíthatunk, míg keleten továbbra is kitarthat a csapadékos idő, északkeleten és északon havas eső is eshet. Hajnalra keleten is elállhat az eső. Az északnyugati szél fokozatosan veszít az erejéből.

A hajnali órákra -2 és +5 fok köré csökkenhet a hőmérséklet, északon és északkeleten számíthatunk, gyenge fagyra.

Térképek mögötti fotók: MetKép Team / Sütő Máté
Széltérkép mögötti fotó: MTI

Ez is érdekelhet!  Több órás napsütés lesz a hét utolsó napján, már 25 fok feletti is mérhetünk