7 napos előrejelzés: változékony, de meleg idő!

7 napos előrejelzés: változékony, de meleg idő!

A következő időszak végre a tavaszra emlékeztet majd minket. A fagyok jobbára megszűnnek és a változékony időjárás ellenére döntően a meleg lesz domináns.

Átfogó kép:

Kelet-Európában és Skandináviában egy-egy anticiklon helyezkedik majd el. Ennek köszönhetően a kontinens középső területeit az Atlanti-óceán felől érkező frontok nem tudják elérni. Ezzel egy időben az Adrián mediterrán ciklon(ok) alakulnak ki, melyek csak lassan jutnak ki a mediterrán térségből, hiszen a keleti anticiklon gátolja tovább haladásukat. Ennek köszönhetően Európa középső sávjába a következő néhány napban enyhe levegő áramlik, ám egyre nagyobb nedvességtartalma lesz, ezért sokfelé várható majd csapadék a hét közepén.

Előrejelzés meleg
Forrás: wxcharts

Péntektől az anticiklonok fokozatosan eltávolodnak, így újra szabadabb utat kapnak a ciklonok. Ekkor már egyre inkább az atlanti légörvények frontjai hatnak majd Európa időjárására, ami zivataros, nyugaton olykor esős időt jelent, de ennek ellenére is javában 20 fok körüli és feletti értékek várhatók a térségben.

Részletesen hazai előrejelzés:

Hétfőn sok napsütés várható, de fátyol és gomolyfelhők zavarhatják a napsütést. A szél megélénkül. A maximumok kellemesen alakulnak majd, 18-25 fok várható.

Kedden már kettős lesz az időjárás. Reggel a felhősebb nyugaton 10-13 fok lesz, keleten 5-9 fok. Napközben nagyjából a Duna vonaláig esős, záporos idő valószínű, ennek köszönhetően itt csak 15-18 fok lesz, míg keletebbre 25-26 fokra számíthatunk több napsütéssel.

Szerdán már keleten is lehet eső, zápor, míg nyugaton megszűnik az érdemi csapadék. A reggel enyhébb lesz keleten is, 10-12 fok várható, míg a maximumok 15-21 fok között alakulnak majd.

Csütörtökön már csak egy-egy zápor valószínű, de a nap is kisüthet. Reggel valamivel hűvösebb lesz, 5-10 fok, míg délután nagyjából a szerdaihoz hasonló lesz, 16-22 fok.

Pénteken már több napsütés lesz, érdemi csapadék nem várható. Reggel 5-10 fok várható, míg délután 18-25 fok lehet.

A hétvégén és a jövő hét elején is marad a meleg idő, bár vasárnap és hétfőn keleten néhány fokkal visszaeshetnek a maximumok. Míg hétvégén kisebb számban várható zápor, zivatar, a jövő hét elején több helyen is lehetnek zivataros gócok, akár egy-egy heves zivatar is lehet. A maximumok 20-25 fok körül lesznek majd!