Heves zivatarok érkeznek keddtől!

Heves zivatarok érkeznek!

Mint korábban beszámoltunk, melegedés kezdődik, péntekig 27 és 33 fok között alakulnak a maximumok. Keddtől pedig heves zivatarok is várhatóak!

Mi várható?

A meleg idővel és a napsütéssel együtt a labilitás szép értékeket mutat (már- már rekordközeli értékeket), mely azt vetíti elő hogy ha zivatar alakul ki, az bizony heves lehet (nagy jég, viharos szél, felhőszakadás). E mellé társul elegendő nedvesség, valamint szélnyírás is lesz bőven, épp ezért az év (de akár az elmúlt 2 és fél év) legkomolyabb zivatar helyzete várhat ránk ( hevességét tekintve)

Hol várható?

Nos főként északnyugat, északkelet, délnyugat ahol nagyobb esély mutatkozik rá, de összességében a következő 1 hétben bárhol lehet zivatar, heves zivatar!

Milyen erősségű?

A 3-4 ezer J/kg-s labilitás miatt fentebb említve heves zivatarok várhatóak, rendszerbe rendeződve, nagy eséllyel szupercellák is kialakulhatnak! Most elsősorban nem a felhőszakadás lesz a fő veszélyforrás hanem a szél és a jég is, valamint a nagy mennyiségű villámaktivitás!

Melyik nap hol várható?

Vasárnap: nem heves zivatarok északkeleten

Hétfőn: nyugaton egy-egy heves zivatar! ( főleg Alpokalja)

Kedd: északkeleten, keleten, valamint északnyugaton

Szerda: főként nyugaton, Dunántúlon, de máshol sem kizárt

Csütörtökön: országszerte

Pénteken: keleti országrészben.

Fontos: kövesség az előrejelzéseket, valamint a hivatalos szerv (OMSZ) által kiadott riasztásokat, figyelmeztető előrejelzéseket is a kármegelőzés érdekében.