Holnap: heves viharok, jég, szélvihar!

Holnap: heves viharok, jég, szélvihar!

(Tömören az alján)

Részletek:
A szerda változékonyabb és izgalmasabb időt mutat majd, mint az elmúlt napok, így az extrém időjárás kedvelői kaphatnak egy falatot a jóból.
A magasban még melegebb levegő érkezik hazánk fölé, ezért már a 35 fokot is elérhetik a maximumok. Eleinte száraz lesz a légállapot, ezért délig legfeljebb északkeleten lehet zápor. Ezt követően azonban nedvesebb levegő érkezik, először észak, északkelet felől, majd nyugat felől is. Az úgynevezett konvektív paraméterek a GFS (amerikai időjárási modell) alapján az év eddigi legerősebb zivatarait sejtetik, de ez persze sok dologtól függ.
A modellek nagyon csapongnak, amit a rendkívül magas energiaértékek és a hozzá párosított alacsony nedvesség okoz, ezt nehezen kezelik, éppen ezért van bizonytalansága a szitunak.
A rózsaszínes területeken van a legnagyobb esélye zivatarnak, szinte kivétel nélkül várnak oda a modellek gócokat. Mivel az energia értékek 1500-3200 J/kg között lesznek ezeken a területeken a friss értékek alapján (ez az extrém kategória nálunk), emellett egyre inkább a magas szélnyírás felé kacsintgatnak a modellek, esély van heves szupercellás zivatarokra is. Ezek rendszert is alkothatnak és késő délután kelet, délkelet felé vonulnak majd. Összességében van esély viharos szélre (70-90 km/h, de egyes modellek 100 km/h-t meghaladó kifutószelet várnak), felhőszakadásra (20-30 mm), de a nagy méretű jég (2-3  cm) is gondot okozhat. A rózsaszínnel jelölt területeken az erősebb forgatókönyv alapján szupercellákban 3 cm-t meghaladó jég is lehet. Délebbre mivel egyre inkább este érkeznek majd a zivatarok, valamivel gyengébbek lehetnek, de itt sem kizárt heves vihar.
Emellett délután az Alpokalján is megnő a nedvesség, bár kisebb mértékben. Lehetnek itt is heves zivatarok hasonló tulajdonságokkal.
Éjszaka pedig észak felől, valószínűleg gyengébb zivatarok érik el az országot, amik a középső részeket érinthetik még.

Ez is érdekelhet!  Változékonyabb folytatás, ma már záporok, zivatarok is kialakulhatnak

Összefoglalva:
A helyzetnek van bizonytalansága, de kedvezőek a feltételek erős, sőt heves zivatarok, szupercellák és zivatarrendszerek kialakulásához is. Ezeket felhőszakadás, nagy méretű jég és szélvihar kísérheti. Fontos figyelni a friss előrejelzéseket és veszélyjelzést, mert kórokozó viharoknak is megvan az esélye az erősebb forgatókönyvek szerint.

Vihar zivatar jég