Hőség, sivatagi por, zivatarok!

Hőség, sivatagi por, zivatarok!

Meglehetősen változatos lesz a jövő hét időjárása! Az egyre melegedő idő mellett többször is zivatarok, zivatarrendszerek hoznak enyhülést, miközben Afrika felől a meleg légtömegekkel sivatagi por is érkezik hozzánk.

A következő napokban egy tőlünk északnyugatra, északra örvénylő hatalmas kiterjedésű ciklon határozza meg időjárásunkat. A ciklon előoldalán forró, szubtrópusi légtömegeket szállít hozzánk, míg észak felől hűvösebb légtömegek is megközelítik hazánkat. Ebben a keveredési zónában sokszor megnövekszik majd a gomolyfelhőzet, és záporok, zivatarok pattannak ki.

Hétfőn délutántól inkább a Békéscsaba-Győr tengely mentén, illetve attól nyugatra alakulhatnak ki záporok, kisebb valószínűség mellett az Északi-középhegység területén. A csúcshőmérsékletek 30 fok körül várhatóak.

Záporok, zivatarok!

Kedden igen hasonló idő várható, némileg több csapadékkal, melyek ismét a Tiszától nyugatra valószínűbbek. A hőmérséklet tovább emelkedik, 32-35 fok között fognak alakulni a csúcshőmérsékletek.

Szerdán már országszerte kialakulhatnak zivatarok, nyugaton heves zivatarok is várhatóak! A hőmérséklet 30-32 fok körül tetőzik, de zivatarok környezetében 5-10 fokkal is lehűlhet a levegő. A hevesebb zivatarokat viharos széllökések és jégeső is kísérheti!

Záporok, zivatarrendszerek!

Csütörtökön délután újra erős gomolyfelhő képződés indul, és többfelé várható záporeső, zivatar. 33-35 fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek, de a Duna-Tisza közén, elsősorban a Kiskunságban, valamint Baja környékén ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet.

Pénteken igazi strandidő várható, bár a gomolyfelhőzet napközben megnövekedhet, csapadék csak kis területen várható, elsősorban északkeleten, illetve délnyugaton számíthatunk kisebb záporokra. 30 fok körüli csúcshőmérsékletre, szélmentes időre van kilátás.

Miközben a meleg levegő egyre inkább kitölti a Kárpát-medencét, hétfőtől mind több szaharai homok vegyül a levegőbe, ami színesebb naplementékkel kecsegtet.
A jövő hét végétől tovább emelkedhet a hőmérséklet, ha kikerülünk a keveredési zónából, és a szubtrópusi eredetű levegő akadálytalanul ér el minket.

Térképek: Wxcharts.com

Ez is érdekelhet!  Változékonyabb folytatás, ma már záporok, zivatarok is kialakulhatnak