Károkozó viharok jönnek!

Károkozó viharok jönnek!

Részletes elemzés:

Szerdán és csütörtökön egy hidegfront határozza meg az időjárást. Már a reggeli órákban is kialakultak zivatarok a fölénk húzódó MNSZ (meleg nedves szállítószalag) mentén. Mivel az alsóbb rétegek szárazak voltak, magas felhőalap mellett vonultak tovább. Apró jég, intenzív eső és erős szél kísérte őket.
Délután átmenetileg számosságukat tekintve csökken a zivatarok kialakulásának valószínűsége. A légkör labilitása magas lesz, a CAPE értékei 800-2500 J/Kg közé emelkednek, emellett a Thomson-index is 40-50 °C-os lesz. Mindez magas szélnyírással párosul, ami keleten és nyugaton 15-20 m/s körül lesz, északnyugaton ennél több is, a középső területeken valamivel kevesebb 10-12 m/s. Ezek a paraméterek kedveznek a szupercelláknak, ugyanakkor a száraz légállapot és némi CIN gátlólag hat a konvekcióra.
Eleinte délután keleten a román-ukrán határ közelében van esély zivatarok kialakulására, melyek között nem kizart szupercella sem. Emellett nyugaton, északnyugaton is lehetnek zivatarok, szupercellák. Máshol a kiszáradás miatt jóval kisebb az esélye zivatarnak, de nem kizárt.
A kipattanó zivatarokat elsősorban ekkor nagy méretű jég, akár 5 cm-t meghaladó, másrészt viharos, akár orkán erejű (90-120 km/h) is kísérheti.
Estétől a frontnak köszönhetően zivatarrendszer(ek) érik el hazánkat, hosszú életű zivatarokkal, beágyazott szupercellákkal. A bizonytalanság magas, hiszen mind időben, mind térben nagy az eltérés a modellek között. A legvalószínűbb, hogy a Dunántúl nyugati és északi részeit, főváros térségét és északot érinthetik majd nagyobb számban a zivatarok, de hajnalban délebbre is lehet, illetve este sem teljesen kizárt vihar. Ezekben kiterjedten lehet nagy méretű jég (2-5 cm) és heves kifutószél (90-120 km/h, de egyes modellek 120-nál erősebb lökéseket is várnak). Emellett felhőszakadásra is számítani lehet, ami főleg északon villámárvizeket is okozhat.

Szerda reggelig várható zivatar esélyek:

Holnap is több hullámban lehetnek zivatarok, heves viharok már hajnaltól kezdve, mert a front átmenetileg megreked délen. Ennek köszönhetően napközben a keveredési zóna mentén a magas szélnyírás (20-25 m/s) és a magas CAPE (1000-2000 J/kg) miatt jó esély van heves izolált szupercellákra is, melyeket nagy jég és orkán erejű szél kísérhet.
Délután a front megindul dél felé és nyomában heves zivatarrendszer roboghat át az országon, akár 100-120 km/h-s széllel!

Vihar időjárás előrejelzés extrém
Forrás: OMSZ
Összefoglalva:

Napközben elszórtan, főleg keleten, északkeleten és északnyugaton alakulhatnak ki zivatarok, szupercellák, melyeket 2-5, esetleg 5+ cm-es jég, orkán erejű szél és felhőszakadás kísérhet. Éjszaka több hullámban, elsősorban a Dunántúlt és északot érintve zivatarrendszerek vonulhatnak át, melyeket felhőszakadás, szélvihar és nagy méretű jég kísérhet.
Csütörtökön délen lesz nagyobb számban zivatarozás!