Heves viharok jönnek több hullámban!

Heves viharok jönnek több hullámban!

Egy hidegfront közelíti meg térségünket, ami több hullámban hoz majd zivatarokat szinte országszerte.
Már a ma esti órákban is lehetnek nyugaton és délnyugaton záporok és zivatarok egy zivatarrendszerhez kapcsolódva, bár valószínűleg a leghevesebb gócok délebbre mennek el tőlünk. Ennek ellenére heves kifutószél és esetleg 2-3 cm-es jég kialakulhat.

Éjszaka már inkább a Budapest-Békéscsaba vonaltól északkeletre lehet nagyobb területen zivatarokra számítani, melyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet, de egy-egy szupercellás góc is kialakulhat, amit nagyobb jég és viharos szél jellemezhet. Éjszaka máshol csak kisebb esély van viharra.

Napközben átmeneti szünet után a déli, kora délutáni óráktól nyugat felől labilizálódik a légkör, emellett északkeleten is.
Országszerte magas lesz a szélnyírás és a labilitás is, ami kedvez a szupercelláknak. Északkeleten ugyan kisebb esélye van nagy területet érintő viharoknak, az izolált szupercellák heves kifutószelet és jégesőt és hozhatnak, de a felhőszakadás is veszélyforrás lesz.
Délnyugaton egyrészt a szupercellák, másrészt a rendszerbe szerveződés is jelen lehet, sőt bow echos rendszer is kialakulhat. Elsősorban a viharos, akár 100 km/h-t meghaladó széllökések okozhatnak károkat, illetve a hegyes, dombos területeken a villámárvizek is. Emellett szupercellákban, akár 4-5 cm-es jég is lehet.
Estére a viharok java délkelet felé távozik, csütörtökön átmenetileg kevesebb zivatar lesz, majd péntektől újabb zivatarok jönnek!

MEGJ: Az is benne van a pakliban, hogy az érdemi események az országhatárainkon kívűl maradnak!!

Vihar időjárás előrejelzés
Ez is érdekelhet!  Változékonyabb folytatás, ma már záporok, zivatarok is kialakulhatnak