Heves viharokkal 15 fokos lehűlés jön!

Heves viharokkal 15 fokos lehűlés jön!

Egy hullámzó frontrendszer vet véget a napok óta tartó hőségnek a hét közepén. A front előtt vasárnap este már a nyugati határ közelében kialakulhat/besodródhat zápor, zivatar, majd hajnalban is lehet egy-egy zápor a középső és északi részeken.

Hétfőn nagyobb bizonytalanság mellett ismét kialakulhatnak záporok és zivatarok. Erre leginkább nyugaton, északon és északkeleten van esély napközben, majd délután az ország északi, északkeleti és keleti megyéiben nagy területen lesznek záporok, zivatarok. A nedvesség ugyan necces lesz, de több modell is támogatja a csapadékot, sőt van olyan “optimista” modellkép is, ami nappal országszerte szórványosan számol heves zivatarokkal is (véleményünk szerint hétfőn még kisebb területen lesz jellemző).
A maximumok magasak lesznek, 35-37 fokos hőség várható.

Frissítés (2023.07.24. 21.40):

A konvenció java éjszaka a déli, délnyugati területeken lehet, akár heves szupercellák is várhatóak a határ közelében. Északabbra is van esélye zivatarnak, de kevésbé hevesek.

Kedden a front már a Dunántúl eléri reggel és több hullámban érik majd el viharok a vidéket. Napközben átmenetileg megtorpan a front, sőt a meleg visszahullámzik, ezért kelet felé haladva egyre melegebb lesz, 35 fok körüli, vagy feletti maxokkal.
A front délután indul el kelet felé, nyomában délnyugat–>északkelet haladási iránnyal gyors mozgású zivatarok várhatóak, melyek között lehetnek heves szupercellák is nagy jéggel és szélviharral, emellett estétől egyre inkább  zivatarrendszer jelleget ölthet a konvekció.

Szerdán északon és keleten lehetnek nagyobb számban záporok és zivatarok. A maximumok jelentősen visszaesnek a hét második felére. A 35-37 fokról 18-25 fok közé hűl majd a levegő!

Vihar lehűlés hidegfront
Forrás: www.wetterzentrale.de