Havazik a környező hegyekben, de itt is hűvös hajnalok lesznek!

Havazik a környező hegyekben, de itt is hűvös hajnalok lesznek!

Bármennyire is hihetetlen sokaknak, de az Alpokban Olaszországban, Svájcban, Ausztriában, Németországban és Szlovéniában is havazott/havazik ma, illetve jelenleg a Tátra magasabb csúcsain is fagy és esik a hó, majd nem soká Románia északi hegyein is eshet!
Ez annak fényében érdekes, hogy a délebbi részeken, elsősorban Olaszországban pár napja még 4000m fölött volt a 0°C szintje, most 2500m körül van. Az idei nyár legerősebb frontján vagyunk túl, ami nálunk volt viharok terén a leggyengébb. A szomszédos országokban tornádó, 10-20 cm-es jég és pusztító 150-200 km/h-s orkán is volt.

Azért a lehűlés része itt sem gyenge, a 35-38 fokról 18-25 fokra ment le a max és a következő 2 éjszaka, ha az ég kitisztul és a szél mérséklődik meglehetősen hűvös lesz. Általában 13-16 fok, de északon és a Nyírségben 10 fok körüli hűvös lehet, sőt a fagyzugos helyeken 6-7 fok várható. Bár nagyban függ attól, hogy teljesen kitisztul-e az ég, ilyen helyzetekben a Bükk-fennsík még fagyot is kihozhat magából, ahogy néhány hete is sikerült neki.

(land of mountains/facebook/Alpok)

Péntektől ismét visszatér a nyári meleg, de zivatarok is lesznek a folytatásban!