Következő 1 hét: Zivatarok, rengeteg csapadék, helyenként 30-50mm is hullhat!

Következő 1 hét: Zivatarok, rengeteg csapadék, helyenként 30-50mm is hullhat!

A következő egy hétben is folytatódik a zivataros időjárás, helyenként rengeteg eső eshet!

Továbbra is a hideg és meleg levegő határán, az un. keveredési zónában leszünk, aminek következtében változékony, miközben időnként markánsan eltérő időjárás várható hazánk különböző területein.

A következő napokat több, tőlünk északra kimélyülő ciklon, illetve a hozzájuk kapcsolódó frontok fogják alakítani, ami igazi hullámvasutat fog eredményezni a kontinensen, illetve sok esőt, záport, zivatart. Úgy Európa többi részén, mint hazánkban, többfelé 50mm-t is meghaladó csapadék hullhat a következő héten. A legcsapadékosabbnak jelenleg délnyugat, valamint észak, északkelet tűnik, míg a legszárazabbnak délkelet tűnik, de ebben még komoly változások lehetnek!

Hétfőn a nap első felében északkeleten még előfordulhatnak záporok, kisebb zivatarok, majd mindenhol megszűnik a csapadék. Többször erősen megnövekszik nyugat felől a felhőzet, de így is várható néhány órás napsütés az ország nagy részén. Kora reggel 15-18 fokig hűl a levegő, majd a legmelegebb órákban 26, 30 fokot mérhetünk, délen, délkeleten lesz a legmelegebb. Az északnyugati szél megélénkül, a Dunántúl északi felén megerősödik, a Dunántúli-középhegység előterében erős széllökésekre is számítani kell!

Kedden már jóval több lesz az izgalom, a nap első felében ugyan még közepesen, erősen felhős lesz ég, a maximumok se lesznek ekkor még túl acélosak, 28, 32 fok között szórhatnak az értékek, de délután egy hidegfront éri el hazánkat.
A front előterében nyugaton labilizálódik a levegő, 1000-1500 CAPE energia áll majd rendelkezésre a zivatarok fejlődéséhez, valamint 15-20m/s szélnyírás. Ezek a feltételek kedveznek izolált szupercellák létrejöttének is. A kialakuló zivatarok délkelet felé fognak haladni, lassan beleolvadva a frontális zivatarokba, miközben veszítenek erejükből.
Zivatarokra elsősorban a Budapest-Debrecen vonaltól nyugatra lehet számítani, de máshol is lehetnek záporok, kisebb zivatarok.
A zivatarokat nagy mennyiségű csapadék, a heves zivatarokat nagy méretű jég (2cm feletti átmérő) illetve viharos, erősen viharos szél kíséri majd.
Késő éjjel, kora hajnalban már keleten fog járni a csapadék, mögötte felszakadozik a felhőzet.

Ez is érdekelhet!  Változékonyabb folytatás, ma már záporok, zivatarok is kialakulhatnak

Szerdán újból egy nyugodt nap jön, döntően napsütéses idővel, a nyugati, északnyugati szél északkeleten, keleten megélénkülhet, a hőmérséklet maximuma 26-28 fok között fog alakulni.

Csütörtökön már ismét több lesz a felhő, sokfelé alakulhatnak ki kisebb záporok, legkisebb eséllyel délkeleten.
Hőmérsékletben erős lesz a kontraszt, míg délkeleten 33, 35 fok is lehet, északnyugaton 25-27 fok között alakulnak majd a maximumok. Ráadásul a Dunántúlon napközben élénk lesz a déli szél, majd késő este az északnyugati területeken megerősödik az északi szél.

Pénteken a nap első felében közepesen, gyengén felhős lesz az ég, ismét komoly kontraszt fog kialakulni délkelet és északnyugat között. Előbbiben 35, 37 fok várható, míg északnyugaton mindössze 25-27 fok lehet majd. Gyenge, változó irányú szél lehet csupán, majd nyugat felől megérkezik az újabb front!
A Salgótarján-Baja vonaltól nyugatra várhatóak zivatarok, heves zivatarok, melyeket jégeső, szélvihar, nagy mennyiségű csapadék fog jellemezni! Éjjel lassan gyengülni fognak a viharok, reggel már csak záporok lehetnek.

A hétvégén is marad a záporos, zivataros idő, szombaton délkeleten még kánikula lesz, majd vasárnap ott is visszaesik a hőmérséklet kissé.

A modellek meglehetősen eltérő kimeneteket adnak, de a tapasztalatok alapján az ilyen helyzetekből délnyugat, illetve észak, északkelet jön ki jól:

Az ECMWF csapadék előrejelzése (UTC szerinti) vasárnap estig.
/Záporokból, zivatarokból 50mm feletti csaoadék is kihullhat!
A GFS csapadékelőrejelzése (UTC szerinti) vasárnap éjfélig.

Térképek forrása: Wxcharts.com

Hasonló, d