Viharokkal és rengeteg csapadékkal érkezik a front!

Viharokkal és rengeteg csapadékkal érkezik a front!

Csütörtökön még a nyári idő dominál az ország javán, bár nyugaton már ma is őszies maximumok voltak.
Este az érkező frontnak köszönhetően a nedvesség mellett kellő emelés is lesz, ami a zivataroknak kedvez. Ez kb a Kaposvár-Szolnok-Nyíregyháza vonaltól északra lesz jellemző. Egy sávban ismétlődő jelleggel alakulhatnak ki éjjel záporos, zivataros gócok, melyek pénteken megszűnnek. Ekkor északnyugaton már stabilabb lesz a légkör, így ott inkább eső, zápor valószínű, míg délutántól nagyobb számban délnyugat felől újabb zivatarok, zivatarrendszer(ek) alakulnak ki, amik éjszakáig a Tisza vonaláig juthatnak. Délután izolált jelleggel, tehát kisebb számban keleten és északkeleten is lehetnek zivatarok, de itt a száraz légállapot nagyobb tiltást is ad, tehát bizonytalanabb, ugyanakkor jóval hevesebb gócok lehetnek, amennyiben át tudják törni ezt a gátat.
Míg a péntek hajnali viharokat elsősorban felhőszakadás (20-50 mm) kísérheti, addig a délutáni és péntek esti zivatarokban nagy méretű jég (3-5 cm) és szélvihar (80-100 km/h) sem kizárt, elsősorban a Kaposvár-Miskolc vonalon és keleten.

Szombaton a rendszer tovább vonul kelet felé, majd átmenetileg szünet lesz délelőtt. A Dunántúlon ekkor már eső valószínű, ami a modellek többsége alapján kora estére elvonul (megj.: van olyan modell, ami nyugatabbi pályával számol és estig kitart az eső).
Ekkor már keleten is több lesz a nedvesség, de az éjszakai rendszer miatt beragadó felhőzet gátolhatja a komolyabb konvekciót. Ilyen esetben emelt konvekció várható, amiben elsősorban a rendszerbe szerveződő zivatarokat felhőszakadás (20-50 mm) és esetleg viharos szél (60-90 km/h) kísérheti.
Ha a naposabb forgatókönyv jön be, akkor főként keleten, északon és az Alföldön heves zivatarok sem kizártak nagy jéggel és szélviharral.

Vihar csapadék hidegfront

Összességében viharos és csapadékos lesz a következő 2 nap. Sokfelé van esély 50 mm-t meghaladó esőre. Néhány napra jelentősen visszaesnek a maximumok, de a hónap közepén újabb hőhullám kezd körvonalazódni.