MetKép

Heves viharokkal érkezhet a hétvége!

Heves viharokkal érkezhet a hétvége!

Az éjszakai órákban egy frontálzóna, majd később egy mediterrán ciklon éri el hazánkat. Ennek köszönhetően eleinte a Dunántúlon, majd hajnalban nagyjából a Pécs-Gyöngyös vonalig lehet záporokra, zivatarokra számítani. A rendszer keleti oldalán, illetve eleinte főleg az Alpokalján van nagyobb esély zivatarokra, egy-egy intenzív góc sem kizárt jéggel és felhőszakadással.

Napközben a Dunántúlon egyre inkább az eső veszi át a főszerepet, míg a Dunától keletre a front előtt erős melegadvekció várható, ezért az energiában gazdag légkör és a hideg találkozása ideális lesz zivatarokhoz. A feltételek kedveznek majd a szupercelláknak, sőt bow echos zivatarok is lehetnek. Ezekben potenciális veszély van nagy méretű jégre (2-4cm) és szélviharra (80-100km/h, de bow echot 110-120km/h-s orkán is kísérheti). Ez a vonal elhelyezkedése még a modelleken eltér, de a lilával jelölt területeken van a legnagyobb esélye heves zivatarnak.
Ugyan elképzelhető, hogy több lesz a felhőzet és inkább a felhőszakadás, intenzív csapadék lesz a jellemző (a gyors áthelyeződés miatt villámárvíznek kis esélye van), az igazán erős zivatarok elmaradnak, de mivel több modell és paraméter támogatja a heves eseményeket, mindenképp célszerű tájékoztatni ennek veszélyéről (jelenleg az erősebb forgatókönyv látszik biztosabbnak)!

Várhatóan este/éjjel már keleten is gyengülnek a zivatarok és inkább a záporeső lesz jellemző, ahogy vasárnap is a Dunától keletre. Jelentős eső eshet sokfelé. Főleg délen és a Tiszától nyugatra 40-50 mm sem kizárt nagy területen!

Vihar hétvége időjárás előrejelzés