Újabb hőhullámok érkeznek októberben!

Újabb hőhullámok érkeznek októberben!

Úgy tűnik, hogy nincs még vége a melegnek, délen bőven van utánpótlása még, és érkeznek is az újabb, az ilyenkor megszokottnál jóval melegebb légtömegek!
Ugyan szombat délután egy gyenge hidegfront érint minket, de ebből csak annyit érzünk majd, hogy vasárnap “csupán” 20 fok körül fognak alakulni a csúcshőmérsékletek, valamint -elsősorban a Dunántúl északi felén, valamint vasárnap északkeleten- megélénkülhet, megerősödhet az északias irányú légmozgás.
A front mentén megvastagszik a felhőzet, de csupán helyenként hullhat minimális mennyiségű eső.
Hétfőn már ismét 20-25 fokig melegszik a levegő, ekkor nyugaton lesz melegebb, kedden pedig 22, 27 fok várható.

Szerdán egy újabb hidegfront érkezik, de ismét csupán némi felhőzetet, itt-ott csepergést, valamint megélénkülő, megerősödő északias szelet érzünk majd belőle, a csúcshőmérséklet továbbra is 20 fok körül, többfelé kissé fölötte marad majd.
Az igazi “meglepetés” a jövő hét vége lesz, amikor ismét megközelítik a maximumok a 30 fokot, ami október elején meglehetősen ritka esemény.
Ezt egy tőlünk messze északnyugatra örvénylő ciklon, valamint egy anticiklonnak köszönhetjük, amik közösen afrikai eredetű meleg levegővel árasztják el Közép-Európát.
A legfrissebb modellfutások alapján napokig kitarthat ez a helyzet, ugyanis egy úgynevezett “Omega-blocking” konzerválná a makroszinoptikus képet, kizárva a ciklonokat, és biztosítva a meleglevegő további utánpótlását.

Jelenleg úgy tűnik, hogy október közepéig nem valószínű komolyabb hideg, tehát az igazi ősz még bőven várat magára.

A két hidegfront a GFS fáklyadiagrammján. A piros vonal az átlagos hőmérséklet, a fáklya pedig csupán az október 6.-i hidegbetörésénél bukik pár órára ez alá. Az alsó vonalon a várható csapadékot (nem)láthatjuk.

Az ECMWF fáklyája is igen hasonló, a két hidegfront között erős melegedéssel, a hidegfrontok pedig szinte csapadék nélkül hagyják majd az országot, a második, erőteljesebb lehűlés után itt is tartós melegedés olvasható ki a tagokból.

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!

Képek forrása: Wxcharts.com, Wetterzentrale.de