Nyárias(abb) idő lesz!

Nyárias(abb) idő lesz!

A következő napokban újra és újra fogják váltani a frontok egymást, egy un. keveredési zónába kerülünk.
Mutatjuk, hogy (egyelőre) minek is örülhetünk: Nem lesz tartós köd, ezt a folyamatos légmozgás a legtöbb helyen ellehetetleníti, így a szokásos, szomorkás őszi időt sem kell elszenvednünk, ami alapvetően pozitív módon hat a hangulatunkra.
Nagyon tüzelnünk se kell, mert bár a hajnalok már csípősek, a napközben 18-25 fokig melegedő levegő még nem hűti oly mértékben a lakást, hogy a pénztárcánk jelentősen megsínylené, de már légkondizni se nagyon kell.

Most nézzük részletesen, mit is várhatunk a héten!

Kedden reggel többfelé fagyhat, elsősorban északon, északkeleten, valamint a Kiskunságban lehet talajmenti fagy, gyenge légköri fagyra számítani. Napközben borult, erősen felhős lesz az ég, csapadék nem várható, a hőmérsékleti csúcsértékek 13-15 fok között várhatóak. Enyhe, váltakozó irányú lesz a légmozgás.

Szerdán hajnalban lesz a hét leghidegebb reggele, nagy területen fagyhat, északon, északkeleten -2, -5 fok is lehet, de az Alföld nagy részén, valamint a Dunántúl északi felén, valamint a fagyzugos helyeken is gyenge fagy várható. Napközben már megérkezik fölénk a meleg levegő, a hőmérséklet pedig 13-16 fok között tetőzik. A melgfronttal együtt annak felhőzete is beteríti az országot, így nyugat felől napközben beborul az ég, de gyenge eső csupán a Dunántúl nyugati felében lehet, kis területen. A délkeleti szél északnyugaton megerősödhet.

Csütörtökön reggel csupán északkeleten fordulhat elő gyenge talajmenti fagy, máshol 5-10 fok között alakulnak a minimumok. Erősen felhős, borult lesz az ég, elszórtan bárhol kialakulhat gyenge csapadék, de északon, északkeleten több hullámban várható eső, záporeső, melyből 5mm feletti csapadék hullhat.
A maximum hőmérséklet a Budapest-Békéscsaba vonaltól nyugatra 15, 18 fok körül alakul, míg északon, északkeleten csupán 10-13 fok várható. A déli szél sokfelé megélénkül, északnyugaton megerősödik, ott viharos lökések kísérhetik.

Ez is érdekelhet!  Esővel, záporokkal tarkított péntek

Pénteken hajnalban 15-18 fok között alakul a hőmérséklet, ennél némileg hidegebb csak északon, északkeleten lehet, azonban az erős, olykor viharos déli szél sokat ront a hőérzetünkön. Napközben is marad a szeles idő, a maximumok 20-27 fok között alakulnak majd, délen, délnyugaton lesz a legmelegebb, északon a leghidegebb. Érdemi csapadék csak északkeleten, illetve északnyugaton várható, az Alföldön a déli órákig van esély gyenge esőre.

Szombaton hajnalban lesz a legenyhébb reggelünk, 14-20 fok közötti minimumokkal, azaz trópusi éjszakára is esélyünk lehet ezen a napon. A szél egész éjjel tombolni fog, ennek (is) köszönhetjük majd a rendkívül enyhe hajnalt. Északnyugat felől hidegfront ér el bennünket, aminek hatására a Szeged-Nyíregyháza vonaltól nyugatra a csúcshőmérsékletek 17-20 fok között alakulhat, attól keletre még 22-25 fokra számíthatunk. A front mentén záporok, zivatarok alakulnak majd ki, egyes helyeken 10mm feletti csapadék is hullhat.

Vasárnap is enyhe lesz a hajnal, 12-15 fok közötti minimumokkal, miközben a nyugatiassá váló szél jelentősen veszít erejéből. A maximum hőmérsékletek 18-25 fok között alakulnak majd, délen lesz a melegebb. A felhőzet napközben többször is megvastagszik, északkeleten újból kell záporokra, zivatarokra számítani, máshol kicsi az esélye csapadék kialakulásának.

A hullámvasút a modellek fáklyadiagrammjain:

A GFS fáklyadiagrammja /850hPa-os magasságra (~1500méteres) vetített hőmérséklet-és csapadékdiagaramja/.

Az ECMWF fáklyadiagrammja /850hPa-os magasságra (~1500méteres) vetített hőmérséklet-és csapadékdiagaramja/.

Ha eddig eljutottál a cikk elolvasásával, nézzük a fekete levest:
A gyakori frontok megviselik a szervezetet, fejfájást, ingerlékenységet okoznak, de rossz hatással vannak a szív-és érrendszeri betegségben szenvedőkre, asztmásokra is. Erre még rájönnek a nagy napi hőingás, valamint a szél által okozott panaszok is, szóval orovosmeteorológiai szempontból igen kellemetlen hét elé nézünk összességében. :/

Diagarammok: Wetterzentrale.de
Hőtérkép: wxcharts.com