Renegeteg, akár 50-80mm csapadék!

Akár 50-80mm csapadék is eshet szombat reggelig!

Rengeteg csapadék várható a következő napokban, több mediterrán ciklon is érinteni fog minket!

Egy jelenleg tőlünk északnyugatra található ciklon hatására a Földközi-tenger térségét hideg léghullámok érik el, ennek hatására mediterrán ciklon fog kialakulni holnap délelőtt Genova térségében. A képződő, fronthoz kapcsolódó ciklon ezután északkelet felé haladva eléri hazánkat is szerda hajnalban, és országos esőzést okoz majd, melynek súlypontja Nagykanizsa-Debrecen képzeletbeli vonala lesz várhatóan. Itt már ezen a napon 10-20mm eső is eshet, míg északnyugat, illetve délkelet akár száraz is maradhat ekkor még.

A két nagy előrejelző modell jelentősen mást vár, míg az ECMWF egészen a déli határon hozza el a csapadékot, a GFS pedig az északi határon, gyakorlatilag az országon kívül vinné el az esőt.
Valószínű, hogy a kettő között fog végigvonulni, a középső területeket megszórva esővel.

Akár 50-80mm eshet szombat reggelig!
Akár 50-80mm eshet szombat reggelig!

Csütörtökön egy újabb, erősebb mediterrán ciklon kialakulása valószínűsíthető, ami péntek hajnalban éri el hazánkat, és ismét igen jelentős csapadékot hoz magával. Péntek hajnaltól szombat reggelig újabb 30-60mm eső várható, a legkevesebb a déli határ mentén eshet.

A szombat reggelig terjedő intervallumra várható csapadéktérképen is erősen látni, hogy a GFS az első hullámot északra várja.

Rengeteg csapadék!
Rengeteg csapadék!

Az előrejelzés bizonytalansága nagy, tekintve a mediterrán ciklonok nehezen kiszámítható ciklonpályáját, de az biztosan kijelenthető, hogy legalább az ország harmadában 30mm feletti csapadék fog hullani szombat reggelig.

Borítókép és térképek: Wxcharts.com

Ez is érdekelhet!  Napos, fátyolfelhős idővel indul a hét