Hidegebb folytatás: havazás is lehet!

Hidegebb folytatás: havazás is lehet!

Az előttünk álló időszak is változékony időjárást tartogat számunkra. Az egymást érő frontok sokszor járnak majd viharos széllel és jelentős csapadékkal.
A hét végéig nem lesz lényeges változás az időjárásban. Eső, zápor kialakulhat és marad az átlagnál enyhébb idő.
Pénteken egy mediterrán ciklon éri el a térséget, melynek először melegfronti csapadéka vonul át hazánkon, ami várhatóan eső formájában hullik majd. Esetleg a Kőszegi-hegységben lehet már a nap első felében is esély hóra a jelenlegi számítások szerint, de nem ez lesz a jellemző.

Hideg havazás időjárás előrejelzés
Nagy területen eshet jelentős mennyiségű eső

A ciklon hátoldalán péntek délutántól erőteljes hidegleszakadás indul meg, így ekkor már nő az esélye a szilárd halmazállapotú csapadéknak. A viharos szélben szombat délelőttig elsősorban a hegyekben van esély hóra. Péntek délután/este inkább a Bakonyban és az Alpokalján, majd a csapadék keletebbre haladásával az Északi-Középhegységben van rá esély. Szombat délutántól vasárnap reggelig északkeleten síkvidéken sem kizárt hózápor, kisebb havazás.
Fontos megjegyezni, hogy a mediterrán ciklonok pályáját nehéz meghatározni a modelleknek, így ez is csak egy lehetséges forgatókönyv, amivel már napok óta számolnak az időjárási modellek, de még változhat!

Estétől észak felől hóba válthat az eső (lila a hó)

A folytatás sem lesz nyugalmas, egymást érik majd a ciklonok. A 2 fő hosszútávú modell sokban eltér egymástól. Míg az ECMWF modell alapján átlagos novemberi idő várható, főleg esővel, időnként esetleg hózáporokkal, addig a GFS modell komolyabb hidegleszakadásokat és többszöri havazást vár a jövő héten síkvidéken is. Egyelőre az esélye megvan, hogy hosszabb periódus is téliesebb formában teljen, de amint beláthatóbb közelségbe érünk, bővebben is írunk róla!

Valószínűségi diagramok: felül a hőmérséklet, alul a csapadékgörbék. A vastag piros a sok éves átlag, vastag fehér a modell különböző számításainak átlaga, vastag zöld pedig a legnagyobb súllyal bíró előrejelzése az adott modellnek.

GFS modell valószínűségi előrejelzése.
ECMWF modell valószínűségi előrejelzése

Diagramok: www.wetterzentrale.de

Térképek: www.wxcharts.com

Borító: MTI fotó