Sarkvidéki hideg szakad ránk!

Sarkvidéki hideg szakad ránk!

A november vége sokkal inkább télies lesz, mint őszi. Az elmúlt évekhez képest talán a legbíztatóbb téli fordulat kezd kibontakozni, hiszen a skandináv térségben felhalmozódott hidegmag az egymást követő ciklonok hátoldalán megindul délre és pénteken telibe trafál minket, illetve a mediterrán térséget. Ennek köszönhetően a következő 7-10 napban drasztikus változás vár ránk. A frontok gyakran hoznak majd szelet, hózáporokat, kisebb havazást, emellett sarkvidéki eredetű, az évszakhoz képest zord hideg levegőt.
A hajnali minimumok a jövő héten országszerte fagypont alatt valószínűek, de lesznek olyan reggelek, amikor -10 fok köré hűl majd a levegő. A nappali maximumok is fagypont körül várhatóak.
Emellett a hét második felében egy mediterrán ciklon fejlődése valószínű az Adrián, ami potenciális lehetőséget teremt komolyabb havazásnak is. Jelenleg ezzel több modell számol, ám még a nagy időtáv miatt csak említést érdemel.

Pénteken érkezik a hideg
Erősen fagyos levegő áramlik a jövő héten fölénk
Hótérkép jövő hét csütörtök (GFS modell, 06z)
Hótérkép jövő hét vasárnap (GFS modell, 00z)
Hótérkép jövő hét péntek (ECMWF modell, 00z)

Ugyanakkor a valószínűségi diagramok alapján nagyon valószínű, hogy a jövő héten hózáporok vagy havazás formájában az ország számos pontján láthatunk havat, hóréteg is kialakulhat. Az alábbi 3 diagram 3 hosszútávú modell különböző számításait mutatja Budapestre. A fenti görbék a hőmérsékletet jelölik (850hPa), ahol a piros a sok éves átlag, vastag fehér a modell számításainak átlaga, vastag zöld a modell legnagyobb súllyal bíró előrejelzése. Alul pedig a csapadék görbéi. Látszik, hogy a sok éves átlagnál több fokkal hidegebb idő várható és valamennyi csapadékra is készülni kell!

GFS
Sarkvidéki hideg tél hó
ECMWF
GEM

Térképek: www.wxcharts.com

Diagramok: www.wetterzentrale.de