Téli időt tartogat a január!

Téli időt tartogat a január!

Ahogy azt a napokban több meteorológiával foglalkozó oldal is lehozta, a sarkvidék fölött a sztratoszféra hirtelen 40-50 fokot melegszik majd. Ez a folyamat a sarki örvény gyengülésével jár. Amikor ez az örvény erejét veszti, a hidegnek nagyobb esélye van a déli területek felé vándorolni.
A hosszútávú valószínűségi és valamivel rövidebb távú részletes modellfuttatások mind egyetértenek abban, hogy január 7-10 között jelentős változás áll be Európa időjárásában. Az előző évekkel ellentétben jelenleg úgy látszik, hogy a leszakadó hideg nem (csak) az USA-t veszi célba, hanem Közép-Európa is kap majd a jóból.
Ezen felül a hosszútávú valószínűségi előrejelzések csapadékos időt várnak, ami azt jelenti átfedve a hideggel, hogy hóra is lehet számítani.
Egyelőre nem érdemes részletekbe menni, mert távol van még a változás, de minden kép azt vetíti elő, hogy  “Winter is coming!”.

Hó tél január
A GFS hosszútávú modell valószínűségi diagramja. Látszik, hogy a hőmérsékletet ábrázoló felső görbe meredeken ereszkedik január második hetében, míg alul a csapadék is mocorog.
A GFS operáns (főfutás) január 10 körül komoly hideget vár leszakadni
Ugyanerre a hétre az ECMWF modell is átlagos hőmérsékletekkel számol, ami bizony januárban téli időt jelent.
Csapadék tekintetében is átlagos, délen valamivel csapadékosabb idő.

Térképek: ECMWF (www.met.hu), GFS fáklya diagram (www.wetterzentrale.de), GFS hőtérkép (www.wxcharts.com)

Borító: MTI fotó

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!