Berobban a tél, -10, -15 fok is lehet a héten!

Berobban a tél, -10, -15 fok is lehet a héten!

Markáns hidegfront érkezett, a többfelé csapadékot okozó mediterrán ciklon hátoldalán csak úgy zúdul be a fagyos levegő az országba!

Az elmúlt években is kevés példa akad olyan hidegre, ami a következő 2 hétben ránk vár, minden nagy időjárási modell egyetért abban, hogy egy kemény(ebb) hideg időszak kezdődik Európa nagy részén, így Magyarországon is!
A sarkvidéken felhalmozódott hideg légtömeg, a poláris örvény gyengülése miatt utat talál dél felé, és ezúttal nem Észak-Amerika kapja a javát, hanem Európa.

Szerdáig egyre hidegebb léghullámok érnek el minket, a hőmérsékleti értékek a sokéves átlag alá csökkennek, de lássuk a részleteket!

Kedden reggelre igencsak meghűl a levegő, -5, -12 fokos minimumokra számíthatunk, a leghidegebb északon várható, míg a legenyhébb a középső országrészben lesz a hajnal. A szél némileg veszít erejéből, már csak a Tiszántúl északi felén kell erős széllökésekre számítani, máshol gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Délkeleten és a Duna-Tisza közén reggel még gyengén szállingózhat a hó, lepel-2cm-es hótakaró várható belőle. Napközben észak felől egyre nagyobb területen kiderül az ég, estére a Dunántúl nagy részén erősen felhős lesz az ég, másutt derült idő várható. A maximumok ismét javarészt negatív hőmérsékleti tartományban lesznek, -5, +1 fok közötti értékekkel, esetleg a délkeleti határ mentén lehet ennél picit melegebb. Éjszakára a légmozgás is szinte megáll, ami a derült idővel együtt jelentős és gyors lehűlést hoz!

Szerdán reggel, a megállapodott hideg légtömeg hatására igen hideg lesz a levegő, -10, -15 fok közötti értékekkel, de északon, szélvédett helyeken ennél is hidegebb lehet, míg délkeleten esetleg 1-2 fokkal enyhébben alakulhat a hajnal.
Napközben derült lesz az ég, ennek ellenére csupán -2, +2 fok között várhatjuk a maximumok alakulását, köszönhetően a felettünk tanyázó sarkvidéki eredetű légtömegnek. Szerencsére a hőérzetet nem fogja rontani a szél, az ugyanis egész nap gyenge marad.

Ez is érdekelhet!  Több órás napsütés lesz a hét utolsó napján, már 25 fok feletti is mérhetünk

Csütörtökön hajnalra újabb felhőtakaró ér el bennünket, ennek és az enyhébb léghullámoknak a hatására csökken a lehűlés mértéke, az ország nagy részén -5, -10 fok között alakulnak a hőmérsékletek hajnalban.
Csapadék ezen a napon se várható, viszont egész nap erősen felhős, borult lesz az ég felettünk, és délután a nyugati szél élénkül meg, majd estétől északiassá válik a légmozgás, és északnyugaton már erős, akár viharos lökések kísérhetik!
A hőmérséklet csúcsértéke -1, +5 fok között várható, a leghidegebb északon, északnyugaton lehet.

Távolabbi kilátások:

Pénteken északkelet felől ismét hidegebb léghullám érkezik, aminek hatására elsősorban északkeleten újból visszaesik a hőmérséklet, illetve, elsősorban a Tiszántúlon felhőátvonulásokra is számíthatunk. A minimumok -15, -3 fok között alakulnak, míg a csúcsértékek -4, +2 fok között várhatóak, azonban a hőérzetet jelentősen rontja majd, hogy a Duna-Tisza közén kívül mindenhol erős lesz az északi szél. A középső tájakon egy összeáramlásból gyenge havazás lehetséges!

Szombaton napközben észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, délután az északi tájakon gyenge havazás előfordulhat! Ezúttal a nyugati, délnyugati szél élénkül meg országszerte, majd késő estére veszít erejéből. A minimumok -5, -15 fok között, a maximumok -2, +3 fok között fognak alakulni.

Vasárnap ismét némileg enyhébb, egyben nedvesebb légtömegek érkeznek, aminek hatására országszerte erősen felhős, borult idő várható, helyenként egy-egy hózáporral, gyenge havazással. A nyugati szél északon erős, helyenként viharos lehet majd! Kora reggel -4, -10 fok várható, napközben -1, +3 fok között alakul a hőmérséklet.

Hétfőn újabb hidegfront érkezik, majd a jövő héten bizonytalan folytatás, valószínűleg a keveredési zónába kerülünk, így némileg több csapadékra, valamint frontok sokaságára kell számítanunk!

Térképek: Wxcharts.com