Hullámvasútra fel!

Hullámvasútra fel!

Eddig a télimádóknak meglehetősen felemás érzései lehettek az idei szezonról, míg másoknak kellemes meglepetés volt, hogy a fűtésköltségek alacsonyabban alakulnak. Azh eddigi hidegfrontok meglehetősen gyengén teljesítettek (országos szinten) januárban, most azonban úgy tűnik, hogy február 6-tól egyre hidegebb léghullámok érik el hazánkat, amik kezdetben még biztosan nem fognak országos havazást, vagy komoly fagyot hozni, de ha marad a tendencia, akkor a hónap második hetében ez is megtörténhet!

Télies időt hozhat a február!
A GFS modell előrejelzése. Fent a hőmérséklet, lent a csapadékfáklya. Jól látszanak a hidegfrontok, majd a tartós(abb)nak ígérkező télies időszak. A hidegfrontok előtti erőteljes melegadvekció is hangsúlyosan kivehető az előrejelzésből.

Mindkét nagy előrejelző modell hasonlóan látja a jövőt, azaz a poláris örvény gyengülésével megerősödő ciklonok egyre délebbre hozzák a hideget. Az első hideghullám csütörtökön jön, ekkor még komolyabb lehűlés nem lesz érzékelhető talajszinten, a frontot eső, és erős, viharos északnyugati szél kíséri majd. A csúcshőmérséklet +5, +10 fok között lesz, északkeleten a hidegebb értékekkel.

Pénteken újabb hidegfront érkezik, ami északkeleten már havat is hozhat, illetve a déli területeket leszámítva jelentősen visszaesik a nappali felmelegedés is.
Szombaton délnyugaton erőteljes melegedés jön, ami ott bőven 10 fok fölé tolja a maximumokat, egyes helyeken 16-17 fok is lehet, míg északon, északkeleten 8-10 fok között alakul majd a hőmérséklet a legmelegebb órákban.

Vasárnap újabb, gyenge hidegfront érkezik, majd hétfőn ismét kis melegedés lesz, az érkező ciklon előoldalán, hogy keddre egy markáns hidegfront hozzon ezúttal már igazi hideget.

Az előrejelzés megbízhatósága február 5-ig átlagos, felette jelentősen nő a bizonytalanság!

Előrejelző ábrák: Wetterzentrale.de

Ez is érdekelhet!  Napos, fátyolfelhős idővel indul a hét