Figyelem fagyveszély!

Figyelem fagyveszély!

A rendkívül enyhe idő után a következő napokban jelentős lehűlés jön, ami miatt visszatérnek a hajnali fagyok is az ország nagy részén!
Egy lefűződő hidegcsepp okozza a lehűlést, ami tőlünk északra helyezkedik majd el súlypontjával, de nálunk is jelentős lehűlést okoz, a hőmérsékleti értékek a sokévi átlagra, kicsit az alá csökkennek.

Sajnos az elmúlt hónapokban tapasztalható meleg miatt a növényzet jóval előrébb jár, mint ami ilyenkor megszokott, így komoly fagykárok alakulhatnak ki.

Az első, valóban hideg hajnal hétfőn lesz, ekkor -3, +4 fok közé hűl a levegő, délnyugaton még stabilan fagypont feletti hőmérsékletekkel, míg északon és a Kiskunságban fagypont alatti értékeket mérhetünk. Az Alföld nagy részén előfordulhat talajmenti fagy, különösen az arra érzékeny helyeken.

Kedden igen hasonló lesz a helyzet, északon kicsit nagyobb területen lesz majd légköri (2 méteren mért) fagy, a minimumok -3, +5 fok között várhatóak.
Szerdán azonban hajnalban gyakorlatilag országos fagy várható, a minimumok -5, +2 fok között fognak alakulni, ami komoly fagykárokat okozhat, elsősorban a gyümölcsösökben, de a fagyérzékeny virágokat is inkább vigyük be a házba!

Csütörtöktől lassú melegedés kezdődik, egyre kisebb területen várható hajnalban fagy, miközben csapadék is érkezik.

Térkép: Wxcharts.com