MetKép

Történelmi meleg után markáns hidegfront, szélviharral, esővel!

Történelmi meleg után markáns hidegfront, szélviharral, esővel!

Ma történelmi rekord dőlt, amiről a HungaroMet is beszámolt:

🌡TÖRTÉNELEM AZ ELŐZETES ADATOK ALAPJÁN

Ma délután az előzetes mérések szerint Kelebián 30,2 fok fölé melegedett fel a levegő. Ha ezt az adatot az ellenőrzés során hitelesítik, akkor…
👉…gyakorlatilag “utcahosszal”, 2,5 fokkal dől meg az országos napi maximum-hőmérsékleti rekord (eddigi: 27,7 fok, Körmend, 1989).
👉…a mérések kezdete óta a rendelkezésre álló, hitelesített adatok alapján 2024. április 1-je válik minden idők legkorábbi hőségnapjává az országban (eddig legkorábban 1939. április 8-án, Szegeden haladta meg a 30,0 fokot a hőmérséklet – akkor is 2 tizeddel).
👉…a legkésőbbi (2023. október 20.; 30,3 fok, Tiszaalpár) és legkorábbi hőségnap között mindössze 164 napra redukálódik a különbség (ami kevesebb, mint fél év) – tetejébe ez a 164 napos különbség a valóságban is igazzá válna, hiszen a legkésőbbi hőségnapot éppen a mögöttünk hagyott évben regisztrálták.

Emellett ezen adatok szerint több, mint egy fokkal megdőlt a budapesti maximum-hőmérsékleti rekord is. És még egy érdekesség: a maximum-hőmérsékletek átlaga a mérőhálózatunk regisztrált adatai alapján 27,2 fok, amely mindössze 5(!!!) tizedfokkal marad el a fentebb említett eddigi országos napi maximum-hőmérsékleti rekordtól…

Ma este északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, amely holnap átvonul felettünk. A front kipucolja a légkört, 10-15 fokos lehűlés várható átmenetileg. Többfelé lesz erős, viharos a légmozgás. A legerősebb széllökések elérhetik a 80km/h-t! 10-20mm eső főként nyugaton valószínű, másutt kevesebb lehet a záporos csapadék miatt.