Viharos széllel érkezik a hideg!

Viharos széllel érkezik a hideg!

Viharos széllel hidegfront érkezik a jövő héten, mögötte sarkvidéki eredetű légtömeg húzódik fölénk.
Tartósnak ígérkezik a jövő heti lehűlés, egy jódarabig nem valószínű, hogy a maihoz hasonló meleg időben lesz részünk, a kellemes, tavaszi idő majd a hónap utolsó hetében térhet vissza hozzánk.

Az ECMWF modell előrejelzése a kecskeméti rácspontra. Jól látszik, hogy sokáig marad a hideg, az ilyenkor megszokottnál több fokkal alacsonyabb hőmérséklet várható!

Lássuk, mi várható:

Hétfőn még folytatódik a meleg, délkeleten kánikulai hőség is leget, de sehol nem fogunk fázni az országban. A délelőtti órákban azonban megerősödik a délnyugati szél, a déli órákra már viharos lökések kísérik majd, egyedül a Kisalföldön lehet majd gyenge a légmozgás. A maximumok 22-31 fok között alakulnak, a legmelegebb délkeleten, a leghűvösebb az Északi-középhegységben lesz. Délután egy záporos, zivataros tömb érkezik észak felől, zivatarok környékén viharos széllökésekre is számítani lehet.

Kedden reggelre 12-15 fokig hűl a levegő, a szél pedig jelentősen veszít erejéből, majd északiassá válik, de kedden viharos széllökésekre nem kell számítani, viszont a hőmérséklet jelentősen visszaesik, már csak a délkeleti határ mentén lehet 20-22 fok, míg északnyugaton már csak 10 fok körül lesz a hőmérséklet kora délután. Esős időnk lesz, délután délkeleten záporok, akár zivatar is kialakulhat.

Szerdán ismét megerősödik az északi szél, a Duna-Tisza-közén lehet gyengébb a légmozgás. Reggel 5-8 fok lesz, délután 8-12 fokig melegszik majd a levegő, a melegebb ezúttal északnyugaton várható. Csapadék északnyugat kivételével mindenhol lesz, délkeleten várható a legtöbb.

Csütörtökön lesz talán a ˝legcudarabb˝ az idő, a Dunántúlon már a reggeli órákban erős lesz a légmozgás, majd késő délelőttől viharos szél támad, de az ország egészében is megerősödik az északnyugati szél, egy-egy viharos széllökés bárhol lehet. A hőmérséklet 8-12 fok között alakul majd, késő estére 5-7 fokig hűl a levegő.

Pénteken és szombaton is marad a hideg idő, reggelente akár talajmenti fagyokkal a szélcsendes, fagyzugos területeken.

Borítókép: Wxcharts.com
Fáklyadiagram: Wetterzentrale.de