MetKép

A hét második felétől zivataros napok jönnek!

A hét második felétől zivataros napok jönnek!

Szerda estétől véget ér a zavartalan, száraz időjárás, jelentősen megnő a csapadékhajlam!

Egy sekély ciklon, valamint némi hűvösebb levegő fog érkezni csütörtökön hazánk fölé, ezt pedig megtámogatja egy meleg-nedves szállítószalag is, aminek hatására már szerda késő délután lehetnek záporok, zivatarok délnyugaton, majd az éjszaka folyamán tovább haladnak északkelet felé, várhatóan a Békéscsaba-Győr vonalig jut el a “rendszer”.

Csütörtökön délelőtt újra erősen gomolyfelhős lesz az idő a Dunántúlon, majd és kora délután először délnyugaton, majd több hullámban az éjjel érintett területek szinte egészén várhatóak zivatarok.
Ekkor már jóval erősebb gócok képződésére kell számítanunk, a zivatarokat jégeső, illetve viharos szél kísérheti, valamint a lassan áthelyeződő cellák miatt nagy mennyiségű csapadék hullhat ki, ami villámárvizet is okozhat!

Csütörtökről péntek hajnalra virradó éjjel is folytatódik a zivatarozás, bár némileg gyengébb formában, emelt konvekció mellett, majd pénteken a késő délelőtt újra megerősödnek a zivatarcellák, és ismét viharos szél, valamint jégeső kísérheti a zivatarokat. Ekkor már beágyazott jelleget vehetnek fel, azaz a gyengébb, esős felhőzetben alakulnak ki zivatarok.

Szombaton kissé nyugodtabb lesz az időjárás, csak elvétve lehetnek zivatarok a késő délelőtti, kora délutáni órákban, egyébként nyugodt lesz az idő, csak a Dunántúlon lesz lesz némileg szelesebb idő.

Vasárnap viszont újrakezdődik az egész, újabb zivatarok alakulnak ki, és ez valószínűleg folytatódik a jövő hét elején is.

Általánosságban elmondhetó, hogy bár kellemes lesz a hőmérséklet, 20-25 fokos maximumokkal, 10 fok körüli minimumokkal, de sok-sok zivatarral. A csapadék területi eloszlása meglehetősen egyenlőtlen lesz, vasárnapig jobbára a Békéscsaba-Győr vonaltól nyugatra lesz több eső.
Később az Alföld nagy részére is jut a csapadékból, de területi átlagban nem túl jelentős mennyiség. Lesz, ahol 30-40mm is lehullik majd, de maradhatnak akár teljesen száraz területek is.

Ez is érdekelhet!  Estétől délnyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporesőre, zivatarra