MetKép

Zivatarrendszer, majd heves viharok érkeznek!

Zivatarrendszer, majd heves viharok érkeznek!

A következő napok zivatarokkal tarkítottan telnek majd. A következő órákban indul a “buli” és ugyan szombaton kevesebb helyen lesz zivatar, a folytatás viharos lesz.

Estétől péntek délig:

A kora esti órákban délnyugat felől zivatarok érik el a határt. Ezek eleinte még kevésbé, majd éjszaka már egyre inkább rendszerbe szerveződve vonulnak északkelet felé. Délnyugaton és nyugaton egy-egy beágyazott szupercella sem kizárt. Főleg a Dunántúlon lehet reggelig zivatarokra készülni, de összességében a záporos csapadékot máshol is kísérheti villámlás, csak kisebb valószínűséggel.
A zivatarokat éjjel főleg felhőszakadás (20-30 mm) kísérheti, de erős szél (50-70 km/h) és apró jég (<2cm) is lehet.
Reggelre az ország középső sávjában, majd napközben északkeleten lehetnek záporok, zivatarok ebből a csapadéktömbből.

Péntek déltől szombat reggelig:

Mivel délnyugat felől felszakadozik a felhőzet, a napos időben gyűlik majd az energia. Délnyugaton ugyanakkor több légréteg is kiszárad, ezért ott jelentős gátat szab majd a zivatarok képződésének péntek délután. Egy-egy góc azért nem kizárt.
A déli óráktól a legjobb esélyek a Győr-Szeged sávban várhatóak, azon belül is a középső részeken és északnyugaton. A front megtorpan, kellő nedvesség lesz, ugyanakkor változó lesz a légréteg nedvességtartalma, lesznek szárazabb rétegek, ami kedvez a jégnek. Ehhez segít hozzá a közel 1000 J/kg CAPE (energia) és a Thomson-index is magas lesz. Ezen túl a szélnyírás is bőven 20 m/s fölött várható.

Magyarul: a fent említett sávban minden kedvez zivatarok, szupercellás zivatarok kialakulásának, melyeket elsősorban nagy méretű jég (2-4 cm), de viharos szél (70-90 km/h) és felhőszakadás is kísérhet. Nem lesz mindenhol vihar, de potenciálisan a lilával jelölt területeken van rá a legtöbb esély!
Estére kelet, északkelet felé vonul a konvekció és újabb gócok alakulhatnak ki, de kevésbé hevesek.

Vihar zivatarrendszer
Ez is érdekelhet!  Földrengés volt Magyarországon!