MetKép

A klímaszorongás egyik ellenszere – válj önellátóvá kertműveléssel

Összeszorul a gyomrod, ha klímaváltozásról szóló cikkeket olvasol? Cselekednél, de tehetetlennek érzed magad? Bár a fejünk felett meghozott döntésekre valóban nincs ráhatásunk, a magunk szintjén mi is tehetünk azért, hogy környezettudatosabban, fenntarthatóbb módon éljünk.

Tervezés, kutatás, önképzés

Az önellátóvá válás és kertművelés egy nagyszerű cél lehet, ha szeretnénk fenntarthatóbb életmódot kialakítani. Első lépésként mindenképp mérjük fel, milyen adottságokkal rendelkezünk, milyen méretű földterületet tudunk erre a célra felhasználni. Tanulmányozzuk a helyi éghajlati körülményeket és a talaj típusát, ismerjük meg, milyen növények alkalmazkodnak ezekhez a legjobban. A kiválasztott növényeket ökológiai igényeik szerint helyezzük el a kijelölt területen.

Törekedjünk a különböző növények és növényfajták keverésére, ami javítja a talaj minőségét és segít elkerülni a betegségeket. Ha eddig még nem tettük, vágjunk bele bátran a komposztálásba, ami nemcsak segít csökkenteni a háztartási hulladék mennyiségét, de hasznos talajjavító komposztot is nyerünk általa. A komposzt növeli a talaj vízmegtartó képességét, ami különösen fontos a száraz időszakokban vagy vízhiányra hajlamos területeken.

Elengedhetetlen a hatékony munkához, hogy folyamatosan képezzük magunkat. Tanuljunk alapvető kertészeti készségeket, keressük a különböző tanfolyamokat, képzéseket. Sőt, előfordulhat, hogy annyira beleássuk magunkat a témába, hogy megélhetésünkként is kertészettel, környezetvédelemmel kapcsolatos munkakört vállalnánk legszívesebben. Ha így lenne, ne habozzunk körülnézni az aktuális állásajánlatok között, akár városonként is: a Profession oldalán a pécsi állásokra szűrve is tudunk keresni a nyitott pozíciók között.

Hibák és nehézségek

Természetesen a kertművelés nem egyszerű dolog, valószínűleg számos váratlan problémával, kihívással fogunk szembesülni. Az egyik leggyakoribb hiba, ha nem az éghajlatnak, talaj típusának, fényviszonyoknak megfelelően választjuk ki a növényeket. Szintén problémát okozhat a nem megfelelő öntözés, a megfelelő mennyiségű víz megfelelő időben történő biztosítása kritikus pont a kertművelésben. A helytelen talajelőkészítés, a nem megfelelően komposztált talaj is okozhat problémákat.

Szintén gondot jelent, ha nem jól társítjuk a növényeket egymáshoz: bizonyos növények jól kiegészítik egymást, míg mások gátolhatják egymás növekedését. A túl korai vagy túl későn történt ültetés is hatással lehet növényeink fejlődésére és terméshozamára.

Ezek a hibák gyakoriak a kertészkedés kezdeti szakaszában, de idővel tanulhatók és javíthatók. A kertművelés egy folyamatos tanulási folyamat. Ha úgy érezzük, tudásunkkal, szakértelmünkkel már túlléptünk az amatőr kereteken és szeretnénk ebben az irányban folytatni karrierünket, nyugodtan tegyük próbára magunkat és jelentkezzünk kertészkedéssel, környezetvédelemmel kapcsolatos pozíciókra. Akár lakóhelyünk környékére koncentrálva is böngészhetjük például a miskolci álláslehetőségeket a Profession oldalán.

Fokozatos fejlődés

Fontos, hogy eredetileg kitűzött célunkat, miszerint minél inkább önellátóvá szeretnénk válni a rendelkezésünkre álló földterületen, ne veszítsük szem elől a nehézségek közepette sem. Fokozatosan haladjunk előre, ne féljünk hibázni és tanulni a tapasztalatainkból. Az önellátás és kertművelés hosszú távú vállalkozás, de idővel meghozza a várt eredményt.