Akár 30-40mm csapadék is jöhet a következő 5 napban!

Akár 30-40mm csapadék is jöhet a következő 5 napban!

Ha hihetünk az előrejelzési modelleknek, akkor a következő napokban országszerte eshet az eső, bár komoly eltérések lehetnek az országrészek között.

Akkor lássuk a következő napokban mire is számíthatunk!
Ma, a hét utolsó munkanapján még kevés csapadékra számíthatunk, csupán kis területen lehetnek záporok, zivatarok, elsősorban a Salgótarján-Berettyóújfalu vonaltól nyugatra. A hőmérséklet csúcsértéke 28-33 fok között várható, az ég erősen felhős, illetve borult lesz.

Szombaton és vasárnap is hasonló idő várható, az éjjeli felhőzet miatt a lehűlés is mérséklődik, sokfelé lehet trópusi éjszaka (20 celsius fokot elérő, vagy meghaladó minimum hőmérséklet), míg nappal továbbra is 28-33 fok között lehetnek a maximumok. Csapadékra továbbra is csak helyi jelleggel számíthatunk, elsősorban a Dunántúlon, illetve kisebb eséllyel északon, záporok, esetleg egy-egy zivatar formájában.

Hétfőn ideér egy ciklon frontrendszere, valamint hozzá kapcsolódva egy mediterrán ciklon, ami sok csapadékot hoz hazánkba.
A csapadékrendszer hétfőn reggel lép be az országba, nyugat, délnyugati irányból, majd kedd hajnalra hagyja el az országot kelet felé.
A modellek kissé eltérően várják, hogy hol lesz a legtöbb eső, de várhatóan a nyugati, délnyugati határ mentén eshet a legtöbb, és a középső részeken a legkevesebb, míg északkeleten a visszapörgő ciklon még okozhat meglepetéseket.
A ciklon áthaladtával a hőmérséklet is visszaesik, bár hétfőn keleten még 30 fok körüli, azt meghaladó értékeket mérhetünk, máshol 20 fok köré zuhan a hőmérők higanyszála.

A jövő hét csütörtökön érkező front alaposan kisepri a meleg levegőt.

Kedden már csak északkeleten, illetve a nyugati határ mentén lehet kisebb eső, zápor, átmenetileg megnyugszik időjárásunk, azonban csütörtökön újabb ciklon érkezik, záporok, zivatarok várhatóak a jövő hét végén.
Úgy tűnik tehát, hogy a hőségnapok sora lassan megszakad, beköszönt az ősz!

Borítókép és képek forrása: Wxcharts.com

Ez is érdekelhet!  Többfelé eshet a hét utolsó napján