Rengeteg esővel, jelentős lehűléssel berobban az ősz!

Rengeteg esővel, jelentős lehűléssel berobban az ősz!

A következő két hétben radikális változáson megy át időjárásunk, az eddigi forró, száraz idő véget ér, hogy helyet adjon egy hűvösebb, és egyben jóval csapadékosabb időszaknak. A fürdőruhákat idén elrakhatjuk, és a jövő hét közepén a légkondícionálókat is átállíthatjuk fűtésre, de érdemes lehet a többi fűtőberendezést is átnézetni szezon előtt!

Akinek elege volt a forróságból, netán asztmával, allergiával küzd, annak most nagyon jó híreink vannak, 10 nap múlva már a nappali maximumok az évszaknak megfelelően fognak alakulni, valamint a pollenmennyiség a törédékére fog visszaesni a rengeteg csapadék miatt.

A jelentős lehűlés mellett rengeteg esőt is hoznak a mediterrán ciklonok
A GFS modell jóval kevesebb csapadékot vár, délnyugaton valószínűleg erősen alulbecsli, míg az ECMWF modell (előző ábra) valószínűleg erősen felülbecsli a várható csapadék mennyiségét.

Lássuk, mi is vár ránk!

Makroszinoptikus helyzet:
A Skandináv félsziget térségében egy anticiklon mélyül ki a következő napokban, miközben az Azori szigeteknél lévő anticiklon is megerősödik. Ez a két nagy légköri képződmény, mint egy szivattyú, elkezdi lefelé hajtani a hideg levegőt, ami a mediterrán térségbe érve, találkozik a Földközi-tenger feletti meleg, páradús levegővel, és mediterrán ciklon képződik.
Mivel újra és újra eléri ezt a térséget a hideg levegő, így szinte folyamatosan képződnek a mediterrán ciklonok, amik a Földöki-tenger rekordmagas hőmérséklete miatt erősek, jól kimélyültek lesznek.

Részletes előrejelzés

Az első mediterrán ciklon hétfőn éri el hazánkat, és kedden délután hagyja el azt kelet, északkelet felé. Elsősorban délnyugaton, nyugaton várható akár 30mm feletti csapadékösszeg, de szinte mindenhol jelentős (5mm-t elérő) eső várható. A Dunántúlon néhány zivatar is kialakulhat.

Kedden alapvetően nyugodt lesz az idő, csak néhány zápor lehetséges, 20-25 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Az északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül, a déli órákban megerősödik.

Szerdán alapvetően napos lesz az idő, ennek megfelelően a hőmérséklet is kicsit magasabb értékeket vesz fel, 25-30 fok közé melegszik a levegő a legmelegebb órákban. A légmozgás is gyenge marad, igazi késő nyári időben lesz részünk.

Ez is érdekelhet!  Hétfő estig még 10-30mm csapadék!

Csütörtökön is marad a többnyire nyugodt idő, bár a ciklon előterében megélénkül, megerősödik a délnyugati szél. A maximumok 25-30 fok között várhatóak, csapadékra csupán az ország nyugati részén van esély, a délutáni óráktól.

Pénteken újabb mediterrán ciklon érkezik, amely a hét elejinél sokkal erősebbnek ígérkezik! Először északnyugaton, majd a Dunántúl nagy részén megerősödik, majd többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél, miközben szinte berobban a ciklon. Intenzív csapadékhullás várható, mely záporos jellegénél fogva nagy területi eltéréseket fog mutatni, azonban a jövő hét végén szinte mindenhol legalább 30mm csapadék várható, míg délnyugaton akár 100mm felett is lehet!

Képek forrása: Wxcharts.com