Hétvége: 8-17 fok, akár 100 mm esővel!

Hétvége: 8-17 fok, akár 100 mm esővel!

Frissítve:

Szombat estétől főként a Jászság-Pécs széles sávban intenzív esőzés kezdődik, amiből 20-30 mm, illetve ezt meghaladó mennyiség is várható. Eközben a hideg levegő orkán erejű széllel tör be északnyugat felől!

A hosszú száraz és forró időszak után mellbevágó a változás. A hét elején érkező hidegfront mögött jelentősen visszaestek a maximumok és a déli országrészt leszámítva sok eső esett. A hétvége erre rátesz majd egy nagy lapáttal, ugyanis egy saját mediterrán ciklonunk lesz, ami napokig meghatározója lesz időjárásunknak.Csütörtökön még inkább csak a Dunántúlon lehet számottevő csapadék, ott csupán 10-14 fok lesz, míg keletebbre kellemes 25-28 fok várható és több napsütés. Csütörtök éjfélig a Dunántúlon eshet 5-15 mm eső, nyugat felé növekvő mennyiségben.

Pénteken már máshol sem lesz meleg, csupán a keleti, északkeleti megyékben emelkedhet 25 fok köré a levegő, de estére oda is elér a hidegebb levegő és a csapadék is. A Dunántúlon és északon éjfélig 30-40 mm eső eshet, keleten, északkeleten 5-20 mm, míg főként Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyékben 5mm vagy az alatti mennyiségű eső valószínű. A maximumok a Dunántúlon 7-13, máshol jellemzően 14-19 fok között várhatóak.

Szombaton átmenetileg kevesebb helyen eshet az eső, főleg a Dunántúlon, annak is az északnyugati részein. Ezeken a helyeken további 15-30 mm eshet, máshol ennek a töredéke valószínű a jelenlegi számítások szerint. A maximumok 9-15 fok között várhatóak.

Vasárnap újabb csapadék érkezik, ami a Dunántúlon 20-50 mm-t, míg máshol csak kisebb mennyiségű esőt hoz majd. A maximumok ekkor 10-17 fok között várhatóak.

Hétfőn ismét eshet, ekkor az Alföldön is van esély csapadékra. Így összeségében a Dunántúlon várható a legtöbb eső, míg délen a legkevesebb, bár a mennyiségek terén nagy a szórás. Míg az ECMWF modell 100-160 mm esőt vár, addig a GFS csak kis területen számol hazánkban 100 mm feletti csapadékkal.Ellenben a Duna vízgyűjtője kaphat az égi áldásból. Akár 300 mm körüli csapadék várható azokon a részeken, azaz a Duna jó eséllyel megárad!

Ez is érdekelhet!  Emelkedő hőmérséklet, szórványos záporokkal

ECMWF (1.) és GFS (2.) modellek csapadékelőrejelzése hétfő éjfélig:

Míg nálunk eső lesz, az Alpokban havazás valószínű és 1500-2000 méter felett kifehéredik majd a táj, sőt a magasabb csúcsokon több méter hó is hullhat!

Eső mediterrán ciklon hideg lehűlés időjárás előrejelzés

Hőtérképek: www.met.hu

Csapadék/Hótérkép: www.wxcharts.com