Unokáink sem fogják látni: A Brunt selfjég is feldarabolódik!

A NASA Operation IceBridge nevű projectéről már volt szó az oldalon, mikor a Thwaites-gleccser feldarabolódásáról írtam, most ismét egy szomorú írás következik az áldozat ezúttal a Brunt shelfjég. Ahogy megírtuk, az említett cikkben is, a gleccserek alá folyó olvadékvíz nagyban gyorsítja azok olvadását, nos, hasonló folyamat játszódik le a selfjégnél is, ami azonban az óceán hatásait is elszenvedi. A felszíni jégen hatalmas „horpadásokat,” szakadékokat lehet látni, ami a beomlott üregekről tanúskodik.

A Brunt selfjég 2019. január 23-án, a NASA felvételén. A McDonalds Rumples a beszakadt, instabil régiót jelöli. Jól látszik a kép közepén a hatalmas repedés.

A Brunt selfjég azonban nagyobb bajban van, egy évtizedek óta meglévő törésvonalra merőlegesen is keletkezett egy másik törés, 2016 októberében, amit Halloween –repedésnek neveztek el. A repedés egy beszakadt területről indult el. Az új törésvonal, az addig 35 éve nyugalomban lévő törést újra aktiválta, és az évi 4 kilométeres sebességgel megindult északra, az új törés felé. A törés akár ez évben is végigszaladhat, és egy óriási, 1700 négyzetkilométeres darabot fog leválasztani a selfről. A tudósok valószínűsítik, hogy az egész selfjég destabilizálódik a leszakadástól, így az egyszer már áthelyezett Halley állomást ismét át kell helyezni, a kutatószemélyzet biztonsága érdekében.

A képen a két repedés, látszik, hogy már nem kell sok, hogy összeérjenek. A képen a régi, és az új kutatóállomás is jelölve van, de úgy tűnik, ismét költözniük kell.

Borítókép: A Halley VIa kutatóállomás a Brunt shelfjégen.
Forrás: Mashable.