Milyen időjárást hoznak a húsvéti ünnepek?

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.22″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text _builder_version=”3.0.74″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Időjárásunkat egyelőre a Skandináv-félsziget felett elhelyezkedő nagy kiterjedésű anticiklon alakítja, melynek peremén kezdetben kissé hűvös, ám zömében száraz levegő áramlik térségünkbe, azonban ennek csak éjjelente és napkelte előtt érezzük igazán hatását.
Keddre virradóra sokfelé fordult elő gyenge fagy, Zabaron -6 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Napközben gyorsan emelkedik a hőmérséklet a szikrázó napsütés hatására és csapadék nem alakul ki.

Országos Meteorológiai Szolgálat által mért minimum-hőmérsékleti
értékek 2019. április 16-án reggel

Az előttünk álló napokban lényegi változás nem történik a légköri helyzetünk szempontjából a medencében, bár az anticiklon déli peremén hidegcseppek örvénylenek és szerdára ennek áramlásába kerülünk, ezért több felhőre, főleg északkeleten, keleten kisebb esőkre, záporokra készülhetünk elszórtan.
Az éjszakai fagyok megszűnnek, enyhülő tendencia kezdődik a minimumokat illetően is.

ECMWF modell 500 hektopascal-os főizobárszint értékei,
szinoptikus elredeződés Európában

A hét további apjaiban az Észak-Atlanti térségből lenyúló hosszú hullámú teknő és az ahhoz kapcsolódó ciklonrendszerből lefűződő magassági hidegörvény az Algéria felett képződő alacsony nyomású központtal összekapcsolódva az előoldalán szubtrópusi eredetű léghullámokat indít el Afrika felől.
Ez a meleg légtömeg a húsvéti ünnepek alatt még nem jut el hozzánk, ugyanis az észak-európai anticiklon peremén maradunk, sőt esély nyílik egy északkelet felől érkező hideg légcseppre is, ami hétfő hozhat elszórt záporokat, azonban jelentős eső nem hullik várhatóan. Hideg nem lesz, általában 17-22 fok közötti hőmérsékletek valószínűek. Ugyan ennek a képződménynek kialakulása bizonytalan, de az elmondható, hogy tartós változást nem okoz.
Húsvétot követően keddre újabb teknő mélyül ki Északnyugat, Nyugat-Európa felett, ez szinte ketté vágja az északkelet-európai és az Azori-szigetek feletti anticiklon összekapcsolódása által létrejött magas nyomású övet, így a Brit-szigetek fölé helyeződő ciklon és az északkelet-európai anticiklon között délire fordul az áramlás Közép-Európában.
Megélénkülő megerősödő déli széllel érkezhet Afrika felől ez a meleg légtömeg.
Ezt nagyon jól szemlélteti az ECMWF modell által előrejelzett hőmérséklet a 850 hektopascal nyomási szintekre számítva.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

ECMWF modell 850 hektopascal
nyomási szint hőmérsékleti értékei Európában

Összefoglalva tehát a húsvéti ünnepek tavaszi időt hoznak, közel az átlagnak megfelelő hőmérsékletekkel, hétfőre esetleg egy újabb magassági hidegcsepp érintésével, elszórt záporokkal feltámadó északi széllel, komolyabb lehűlés nélkül.
A jövő hét közepére pedig erős melegadvekció kezdődhet, szerdától 25 fok körüli, helyenként azt meghaladó hőmérsékletekkel.
A légköri instabilitás kissé növekedhet, ezért a hét második felében helyi záporok, zivatarok kialakulhat, viszont áztató esőzés nincs kilátásban.

Összefoglalót készítette: Pap Áron meteorológus
Források: Országos Meteorológiai Szolgálat, ECMWF modell

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]