A derűre érkezik vajon ború és a szárazságra újabb csapadék?

Európa időjárását a hétvégén egy északkelet-délnyugat tengely mentén húzódó anticiklonális öv alakítja. Ennek a magas nyomású légköri képződménynek a hatására, száraz, itt-ott kisebb záporesőtől eltekintve, eseménytelen helyzet uralkodik.
A húsvéti ünnepek alatt, ahogyan az korábbi cikkünkből kiderült, kellemesen meleg valószínű, azonban vasárnap Oroszország térsége felett a korábbi számításoknak megfelelően egy hidegcsepp fűződik le, ami megközelíti hazánkat, de jelentős lehűlést, nagy csapadékot ez a légörvény nem okoz.
Hatására főként Északkelet-Magyarországon növekszik meg a felhőzet vasárnap és hétfőn, ezért ebben a térségbe záporok alakulhatnak ki, kissé megélénkül majd újból az északi, északkeleti szél.

Az 500 hektopascal geopotenciál főizobárszint értékei, a szinoptikus elrendeződés látható az animáción, hogy miként alakul a következő 10 napban a légnyomási képződmények elrendeződése és az ebből fakadó áramlási viszonyok iránya, sebessége.

ECMWF modell 500 hpa geopot. Európa szinoptikus-helyzete

Húsvét napjait követően átalakulás következik, hiszen egy nyomási teknő szakad le az Észak-Atlanti térségből, így az anticiklon hídja két félre szakad. Az egyik centrum a Kelet-Európai-síkság, a másik centrum az Atlanti óceán, Azori-szigetek környezetében helyezkedik majd el.
Az Algéria területén képződött ciklon a Földközi-tenger felé mozdul el, ott energiát szívva magába mediterrán ciklonná fejlődik, melynek nedves szállítószalagja, kedden este, szerdára virradóan hozhat sokfelé esőket, záporokat, viszont tartós nagy eső ebből sem alakul ki ami mérsékelhetné jelentősen az ország középső és keleti részein az aszályt.

A csapadék előrejelzési térkép a kedden érkező csapadékzónát prezentálja.

ECMWF modell az Országos Meteorológiai Szolgálat
analízise alapján a várható csapadékot illetőleg keddre

Ezt követően egyre inkább a Nyugat-Európa felett húzódó teknő és az északkelet-európai anticiklon közös áramlási rendszere kezd érvényesülni, ezért erős időnként viharos délkeleti, déli széllel szubtrópusi eredetű léghullámok érkeznek Afrika felől Európa középső és északi részei felé. Csütörtökre, péntekre a hőmérséklet a kezdeti 20-23 fok körüli értékekről, akár 25-27 fok köré emelkedhet nagyobb területen. A zápor, zivatargócokkal érintett vidékeken ennél természetesen hűvösebb lehet a csapadék hűtőhatása és a több felhő miatt.
A 850 hektopascal nyomási szintek hőmérsékletét ábrázoló szinoptikus modellfelvételen változatlanul látható a dél felől érkező meleg levegő.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt
ECMWF modell 850 hPa nyomási szint
hőmérséklet-előrejelzése európai léptékben

Nem lesz tehát mindenütt napos és teljesen száraz az idő, a közelünkben húzódó ciklonális mező hatására a gomolyfelhő-képződésből helyi záporok, sőt zivatarok alakulhatnak ki.

Legközelebb érdemi, nagyobb területet lefedő csapadékhullás várhatóan hétvégén érkezhet, mikor újból kialakulhat eső, zápor, zivatar egy frontrendszerhez kapcsolódóan, aminek pontos kialakulása az idő távlatát tekintve, a számítások függvényében bizonytalan, így pontosabb előrejelzést ezzel kapcsolatban csak a későbbiekben tudunk szolgáltatni.


A szélmezőn is láthatjuk, hogy feltámad, megerősödik, alkalmanként viharossá fokozódik a délkeleti légáramlás a Húsvétot követő napokban, ez a szél hozza magával Afrika felől a magas hőmérsékletű levegőt.

Összefoglalva elmondható, hogy az ünnep napjai zömében kellemes hőmérsékleteket hoznak sok napsütéssel, majd vasárnap, hétfőn egy érintőleges magassági hidegcseppel.
Ez tulajdonképpen nem más, mint a magasabb légrétegekben örvénylő, a környezeténél hidegebb, ciklonális forgású örvény. Tavasszal és nyáron kedvez az instabil légállapot kialakulásába, hiszen a magasba hidegebb levegőt sodor, ilyenkor több-kevesebb zápor, zivatar alakulhat ki következményeként.
Húsvét után kedden csapadék is érkezik ahogy fentebb említve lett, majd átmeneti erőteljes melegedés következik, hogy aztán a következő hétvégén újabb változás, hőmérséklet csökkenés következzen egy légköri front kíséretében.


Összefoglalót készítette: Pap Áron meteorológus
Források: ECMWF modell, Országos Meteorológiai Szolgálat
Kép: startlap.hu