NAGY VIHAROK ÉRKEZNEK!

Csendes, nyugodt hétvége várható. Vasárnap a hőmérséklet országszerte 25fok köré melegszik, csak kis eséllyel néhol alakulhat ki zápor, esetleg zivatar, majd estétől délnyugat felől megnövekszik a felhőzet.

Hétfőn délnyugat felől egyre többfelé várható zápor, zivatar. A zivatarok ekkor még kis eséllyel produkálhatnak heves eseményeket. A hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 27-28fokot is.

Jusits Gergely képe

Kedden azonban az ország felett jelentősen labilizálódik a levegő (akár 1800-2000j/kg)! Már a reggeli óráktól egyre többfelé kell zivatarok kitörésére számítani.

Rögtönzött előrejelzés Keddre

A légkörben jelenlévő jelentős energia mellé délnyugat felől nagy nedvesség tartalmú levegő érkezik, illetve nagy területen lesznek jelen konvergens (összeáramlási) zónák. Ezek hatására az országban többfelé alakulhatnak ki heves viharok, melyeket felhőszakadás, heves jégeső, viharos szél illetve intenzív villámlás.

Sütő Máté képe

A keddi viharok az esti, éjszakai órákban is kitarthatnak, majd szerda hajnaltól a Dunántúlon stabilizálódik a légkör, visszaesik a hőmérséklet.
A Dunától keletre szerdán is várhatóak záporok, zivatarok, főként keleten további heves zivatarok, de a keddihez hasonló heves esemény már nem valószínű.

Sütő Máté képe

Összességében újabb viharos hetünk lesz, károkozó zivatarok kialakulására is számítani kell. Az igazi forró, nyárias idő egyelőre nincs belátható távolságban, de a GFS modell június második felében már sejtet valami szárazat, valami forrót, valami nyarat.

Sütő Máté képe egy szupercelláról

Írta: Szilvási Tibor