Jövő hétvégén beköszönt a nyár, de vajon csak naptárilag, vagy érkezik mellé a kánikula is?

A főcím után először nézzük részletesen.
A kontinens nagy részének időjárását a Skandinávia felett örvénylő ciklonrendszer alakítja.
E rendszer hátoldalán sarkvidéki eredetű léghullámok áramlanak a Európa északi, északnyugati részei felé. Ezeken a tájakon hűvös, hideg csapadékos az idő és többfelé fúj viharos szél.
Szárazabb, de igen meleg időjárás jellemzi a kontinens keleti és délnyugat részeinek légköri helyzetét, ahol anticiklonális hatások dominálnak, ezért csak elszórtan fordul elő abban a térségben zápor, zivatar és 30 fok körül, illetve afelett tetőzik a hőmérséklet.
A Kárpát-medence időjárását a következő 24-48 órában az észak-európai teknőből lefűződő magassági hidegörvény által, a Földközi-tenger medencéje felett végbemenő ciklonegenzishez köthető mediterrán ciklon áramlási rendszere határozza meg.

Fentebb az 1500 m-es magasságra előrejelzett hőmérsékleti térképen láthatjuk, hogy országunk vasárnap még a nyárias oldalon helyezkedik majd el, ezért 22-28 fok közé emelkedik a maximum-hőmérséklet.
Számottevő csapadék még nem hullik, azonban a fátyolfelhőzet megszaporodása és vastagodása miatt szűrt napsütés alakulhat ki az ország jelentős részén. Zápor, zivatar csak elvétve lehetséges főként az észak-magyarországi régiókban, ahol gomolyfelhő-képződés is végbe mehet a labilisabb rétegződés hatására.

Hétfőn kedden sem esik még vissza a hőmérséklet, azonban a hétfői nap folyamán dél felől kiterjedtebb csapadékrendszer érkezik egy melegfronthoz kapcsolódva első körben, ami sokfelé okoz majd esőt, záport, sőt zivatargócok is előfordulhatnak. Mérsékelt marad a déli, délkeleti szél.
Fülledt lesz az idő, a hőmérséklet csúcsértéke 20-27 fok közé emelkedik.
Az animáción az érkező csapadékmező látható a hétfői napra vonatkozóan, illetve a térképeken a hétfői és keddi napra vonatkozó maximum- hőmérsékleti értékeket kora délután.

ECMWF modell csapadék-előrejelzése- 2019. 05.27-e hétfő

Kedden látható, hogy még mindig meleg marad az idő, ám fokozódik a fülledtség. Megélénkül a déli, délnyugati légmozgás. Ekkor egy mediterrán ciklon áramlásában újabb intenzív csapadékzóna érkezik, sőt fenn áll az esélye a kedvező meteorológiai feltételek jóvoltából, hogy szervezettebb zivatarrendszer is kialakuljon, ami jelentős területi lefedettséggel, különösen az Alföldön okozzon majd heves záporokat, zivatarokat, helyenként felhőszakadást, jégesőt szélvihar kíséretében.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

Szerdán a tőlünk nyugatra hullámzó frontálzóna hidegfrontja éri el a medencét, ami előbb kettészeli hazánkat, nyugaton már érezhető hidegadvekció kezdődik, míg az Alföld keleti, délkeleti részein marad a kellemesebb hőmérséklet kezdetben.
Eső, zápor, zivatar még mindig több helyen kialakul, majd a front mögött szárazabb, stabilabb rétegzettségű légtömegek sodródnak országunkba élénk időnként erős északnyugati, északi széllel.

A hét második felében csökken a csapadékhajlam, azonban a hét végére egy újabb hidegfront érinheti térségünket, ami péntek, szombat tájékán okozhat elszórtan záport, zivatart, de a hét elejihez hasonló nagy csapadékösszegek már nem fordulnak elő várhatóan nagyobb területen.

A hétvége, azaz június első napjai még nem hozzák meg az igazi nyarat, azonban az előttünk álló hét után következő hét első napjaiban az egyre markánsabbá váló anticiklonális hatásoknak köszönhetően a Skandináv ciklonrendszer hatása kiszorulhat Európa belsejének nagy részéről. Ennek következtében a hideg légtömegek zöme Grönland környezetébe centralizálódhat, miközben erőteljes felmelegedés kezdődhet Közép-Európában.

Készítette: Pap Áron -meteorológus-
Forrás: ECMWF, OMSZ
Fotók: Stajrits Klaudia és Kállai Tivadar
2019.05.25.