Holnaptól csütörtök estig erősödő kánikula, pénteken és a hétvégén átmeneti felfrissülés, utána újabb hőségnapok

Mielőtt a lényegre térnénk nézzünk egy kis visszatekintést az elmúlt hétvége időjárására.  Mozgalmas napokat hagytunk magunk mögött ami a légkört illeti, ugyanis az elmúlt hét, végig a trópusi jelleg jegyében telt.
A Kárpát-medence időjárását jellegtelen nyomási mező, vagyis bárikus mocsár uralta. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy a kontinens egy nagyobb területén nem mutathatók ki jelentős légnyomáskülönbségek miközben az időjárás helyi hatásai jelentős szerepet kapnak. A medencét kitöltő fülledt, meleg labilis egyensúlyi állapotú légtömegek hatására az intenzív gomolyfelhő-képződést követően hol több-hol kevesebb helyen törtek ki a nap folyamán heves záporok, zivatarok. Mivel ezek a csapadéktömbök/gócok lassan mozogtak,  konvergencia vonalak mentén képződtek, a lassú áthelyeződés során adott terület felett a magas kihullható vízmennyiség következményeként, felhőszakadásokat okoztak, mely villámárvizek, helyi áradások kialakulásához, patakok kiöntéséhez vezetett.

Videó: Szeleczky József- Eger- Szépasszonyvölgy
Fotó: Hódos Tamás- Körmend- MetKép-> A ti csoportotok
Fotó: Forró Rika- Bőszénfa- MetKép-> A ti csoportotok
Fotó: Tormási Anett- Kecskemét- MetKép-> A ti csoportotok
Fotó: Pap Áron- Kecskemét-
Fotó: Horváth Balázs- Kátoly- MetKép-> A ti csoportotok
Fotó: Sütő Máté- Felgyő- MetKép, Sütő’s Photography

Szombatra északnyugat felől egy magassági hidegörvény fűződött le és érte el hazánk területét. Ilyenkor a magasban érkező hidegebb levegő erősen labilizálja a légkört, mely heves záporok, zivatarok kialakulásához vezet, sőt a medencét napokon át kitöltő igen meleg, páradús légtömegek hatására a kihullható vízmennyiség is magas volt, ezért többfelé előfordultak felhőszakadással járó, özönvízszerű esőzések.
Ezen kívül szombaton egy jól szervezett mezoléptékű konvektív rendszer (MKR) érte el a délnyugati határainkat, ami haladt tovább északkelet felé. A rendszeren belül bow echo is megfigyelhető volt, ami tulajdonképpen a MKR-ek egy látványos, ám egyben sokszor károkozó formái is. A bow echók rövid hosszanti kiterjedésű (néhány tíz, olykor pár 100 km körüli) konvektív gócokból álló, ívbe hajló zivatarláncok, melyek rendkívül viharos szélrohamokat képesek produkálni.
A nagy kihullható vízmennyiség miatt leginkább a felhőszakadások okozták a fő gondot, melyek villámárvizek kialakulásához vezettek.
Ebből fakadóan károk keletkeztek nem egy helyen.
Néhány mellékelt fotóval pedig reprezentálnám is az elmúlt hétvégén zajlott heves konvektív eseményeket. A radar animáción a szombat esti zivatarrendszer mozgását láthatjuk és az ívbe hajló zivatarláncot a Dél-Alföld területén.

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik

A következő napokban jelentősen átalakul időjárásunk. Az eddigi bárikus mocsárral jellemezhető trópusi napokat, egyre szárazabb periódus követi. Ennek oka, hogy tőlünk északra egy nyugat-keleti tengely mentén felépülő anticiklon helyezkedik majd. Peremén hozzánk kelet felől hőhullám indul el, kontinentális eredetű, száraz, de igen meleg levegő érkezik országunk felé. Erősödik a nappali felmelegedés, a hét közepén már sokfelé 30-35 fok közötti kánikula várható.
Ezzel szemben Nyugat-Európába szaharai eredetű levegő áramlik dél felől a partok közelében örvénylő ciklon előoldalán, ezért ezeken a tájakon, de még az északabbi régiókban is, beleértve Anglia déli, keleti részeit és a Benelux államokat, rekkenő hőségre, különösen Franciaországban és Spanyolországban 40 fokot meghaladó csúcsértékekre kell számítani.

Az 1500 m-es magasságra vonatkozó hőmérséklet előrejelzésen is látható miként alakulnak Európa hőmérsékleti viszonyai a légnyomási képződmények elhelyezkedése jóvoltából.

Idehaza nem lesz töretlen a kánikula, ugyanis péntekre egy tőlünk északra, északkeletre, Oroszország közelében születő peremciklon hidegfrontja ér el minket. Ez csütörtökön elszórtan hozhat záport vagy zivatart magával legfeljebb, de komolyabb viharok kialakulása ezúttal nem valószínű nagy területen, bár kialakulási esélyük Északkelet-Magyarországon nem elhanyagolható.
A hőmérséklet  5-6 fokkal visszaesik, friss, tiszta levegő érkezik északi széllel, ám a nyaraló-és strandidő megmarad. 

Részletes prognózis:
Hétfőn, azaz ma délután erőteljes lesz még a gomolyfelhő-képződés és elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok.  Néhol még mindig lehet felhőszakadás, azonban ennek veszélye egyre csökken. Az esti órákra várhatóan kiderül az ég, elcsendesedik az idő ott is, ahol a nap folyamán előfordul konvektív csapadékgóc. Az északkeleti szél kissé megélénkül. 25-32 fok közé emelkednek a maximumok.

Fotó: Pap Áron- Kecskemét-

Kedden, szerdán, csütörtökön kánikulára készülhetünk, napról-napra fokozódik a hőség. Kedden még a Dunántúl nyugati felén egy-két zápor, esetleg zivatar kipattanhat, de károkozó eseményektől nem kell tartani.
A keleties szél olykor élénknek ígérkezik. A hőmérséklet az időszak alatt a legtöbb helyen 30 fok fölé emelkedik.
Kedden 29-33, szerdán 30-35, csütörtökön 31-36 fok közé a legvalószínűbb.

Csütörtök este hidegfront közelíti meg az országot észak felől.

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik
Fotó: Fülöp Tamás- Siófok- MetKép-> A ti csoportotok

Péntekre virradóan tehát hidegfront érkezik. Átmenetileg megnövekszik a felhőzet, de csak elszórtan lehet zápor, vagy zivatar. Megélénkül helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél mely friss, tiszta levegő sodor felénk a Jeges-tenger irányából.
A maximumok 25-30 fok között szóródnak.

Fotó: Mészáros Szilvi- MetKép->A ti csoportotok
Fotó: Kálmán András- Kunmadaras- MetKép-> A ti csoportotok

Hétvégén a hidegfront mögött érkezett hűvösebb, tiszta levegő tölti ki a medencét. A kánikula átmenetileg megszűnik, azonban a nyári meleg az nem.
24-30 fok közötti értékeket mérhetünk, az élénk, időnként erős északias szél ellenére.
Többnyire napos-gomolyfelhős időszakok váltakoznak, de több-kevesebb napsütés mindenütt lehetséges.

Fotó: Kálmán András- MetKép- A ti csoportotok

A következő hét elején a Nyugat-Európában felhalmozódott forró, szubtrópusi levegő egy ciklon áramlási rendszerében beszivárog északnyugat, nyugat felől a Kárpát-medencébe is, emiatt ugrásszerűen emelkedik a hőmérséklet, újabb hőhullám körvonalazódik, a hét első napjaiban ismételten 30-35 fok közötti kánikulára van kilátás.

Fotó: Györkő Zsombor- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, MetKép
Borítóképért köszönet Sütő Máténak.