Csütörtök délután, este hidegfront, zivatargócok, átmeneti felfrissülés, majd a jövő hét elején újra kánikula, hőség

A Kárpát-medence időjárását egyelőre anticiklon alakítja, amit igen meleg, száraz levegő tölt ki.

Holnapra az Észak-, Északkelet-Európában képződő peremciklon hidegfrontja érinti hazánkat észak felől.
Nagyobb mértékű lehűlést a front nem okoz, a nyaraló- és strandidő folytatódik.
A mögötte érkező levegő a Jeges-tenger irányából áramlik, ez pedig tiszta, száraz légtömegként nyilvánul meg, különösen a hajnalok, reggelek lehetnek frissek a hét utolsó napjaiban.
Vasárnapig tölti ki a medencét ez a kellemesebb, tengeri eredetű léghullám, emiatt a hőmérséklet pár napra a legtöbb helyen 30 fok alatt délután, (26-29 fok körül) marad jellemzően.

1500 m-es magasság hőmérsékleti előrejelzése az ECMWF modell analízise alapján 10 napra.

A ma délutáni hőség és tikkasztó kánikula után éjjel is enyhe, eseménytelen marad a légköri helyzet. 16-22 fok közé süllyednek a minimumok, sokfelé 20 fok közeli, feletti trópusi éjszaka valószínű. Trópusi éjszakának számít Magyarországon a 20 fokos illetve 20 fok feletti legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet.

Fotó: Tinka Sándor- Metkép-> A ti csoportotok

Csütörtökön a kezdeti napsütés hatására gyorsan melegszik, forrósodik a levegő. 32-36 fok köré emelkedik a front előtt a maximum, bár északkeleten a határ mentén „csak” 30 fok körül tetőzhet. A front érkeztét erőteljes gomolyfelhő-képződés követi, és főleg Északkelet- valamint Nyugat-Magyarországon lehetnek zivatargócok. Foltokban keményebb zivatarok is kialakulhatnak, amit jégeső, felhőszakadás, viharos szélrohamok kísérhetnek. Zivataroktól függetlenül is megélénkül, megerősödik néhol az északnyugatira forduló szél.

Fotó: Pap Áron

Péntekre a front mögött friss, tiszta levegő érkezik, több órás napsütés mellett érdemi csapadék a gomolyfelhőkből nem alakul ki. Az északi szél élénk olykor erős lökésekkel párosulhat. A péntek reggeli minimumok kellemesnek ígérkeznek immár, 15 fok körül, míg a csúcsértékek 25-30 fok között szóródnak.

A hétvégén mit sem változik a helyzet, sok-sok napsütés és vasárnapra már erősödő felmelegedés mutatkozik.
Szombaton 24-30, vasárnap már újból 29-32 fok közeli értékekre készülhetünk.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső

A jövő hét elején hétfőn és kedden a Nyugat-Európában felhalmozódott forró, sivatagi légtömegek nyugat, északnyugat felől utat nyernek a medence irányába, emiatt átmenetileg visszatér a forróság egy hidegfront előterében.
Hétfőn 33-38, kedden 28-36 fok közé emelkedhetnek a maximumok.

Kedd napközben hevesebb zivatargócokkal hidegfront érkezik, felfrissül az idő a hét közepén.

Wolf Csaba- Metkép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, MetKép