Szerdán gyenge hidegfront, némi enyhülés, majd visszatérő hőség, kánikula

A Kárpát-medence időjárását az óceáni térség, valamint Nyugat-, Északnyugat-Európa felett örvénylő több középpontú teknőhöz kapcsolódó hullámzó frontálzóna és a Közép-Európán át húzódó magassági gerinc közös, délnyugati áramlási rendszere határozza meg. Afrika felől száraz, szubtrópusi eredetű légtömegek érkeznek országunkba, ezért a hidegfront előtt tovább fokozódik a hőség.
A frontálzóna felhőrendszere viszonylag közel férkőzik határainkhoz, és ennek peremhulláma, hidegfronti szakasza majd szerdán ér el minket északnyugat felől.
A front felettünk hullámzik, majd tovább gyengül és feloszlik, ezért jelentős, tartós hőmérséklet visszaesés nem érkezik mögötte.
A front mögött a tőlünk északra húzódó, hosszan elnyúló anticiklonális öv a hét utolsó napjaira megszakad, az óceán felett mélyülő teknők az Azori magas nyomást lefűzik, így létrejön majd egy északkelet-, kelet-európai anticiklon centrum, melynek a peremére kerülünk várhatóan, így délire, délkeletire fordul az áramlás, tartós hőhullámot okozva az Alföld déli, délkeleti részein, ahol több napon keresztül 30 fok felett, 34-35 fok körül alakulhatnak a maximumok.


Az 1500 méteres magasság hőmérsékletének alakulásán is látható, hogy  igen meleg levegő tölti majd ki a medencét:

A valószínűségi előrejelzés, a budapesti fáklya-diagram is tükrözi, hogy a következő 7-10 napra vonatkozóan csökkent a bizonytalanság és a sokéves átlagnál (piros görbe) jóval magasabban alakulhatnak a hőmérsékletek.
A diagram alján látható csapadékgörbék pedig viszonylag kevés esőről tanúskodnak, melyek a várható helyzetben lokális záporok, zivatarok kialakulását jelenthetné leginkább, nagy területet érintő, kiterjedt esőzés esélye egyelőre csekély.

Részletes prognózis:
Ma a nap folyamán kevés felhőre, sokfelé szinte zavartalan, szikrázó napsütésre számíthatunk. Délután a nyugat-dunántúli régiókban a határon túlról átsodródhat kis eséllyel egy-egy zivatargóc. Máshol csapadék kizárt. A déli, délkeleti szél néhol kissé megélénkülhet, majd délután a Dunántúl nyugati- északnyugati részein északnyugatira fordul átmenetileg és erős széllökések sem kizártak.
A maximumok az Alföldön 33-35 fok körül, míg nyugaton és északon jellemzően 30-32 fok körül alakulnak, csak kevés helyen maradhat 30 fok alatt a határvidéken.

Éjjel derült, kellemes hőmérsékletekre számíthatunk, átmeneti felhősödés a nyugati részeket lehet, de érdemi csapadék ott sem hullik. A minimumok 16-21 fok közé süllyednek, a légmozgás gyenge, mérsékelt marad.

Ez is érdekelhet!  Több fokos lehűlés érkezik, ma sokfelé eshet az eső

Kedden, nemzeti ünnepünkön országszerte kánikula várható. A maximumok a nyugati és északi határ kivételével 30 fok felé, az Alföldön 33-36 fok közé emelkednek, ott helyenként forróságra készülhetünk, vagyis a csúcsérték elérheti vagy meghaladhatja kevéssel a 35 fokot.  A déli, délkeleti szél legfeljebb csak időnként élénkül meg.
Az ünnepi rendezvényeket, tűzijátékot nem zavarja majd az időjárás, kis eséllyel csak az északi,  északnyugati peremterületeken lehet egy-egy zivatargóc délután, kora este.
A fővárosban kissé fátyolfelhős, csaknem derült égre, 21 óra magasságában 26 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk.

Szerdán elér minket az átmeneti visszaesést okozó gyenge, hullámzó hidegfront. A Dunántúlon mérséklődik, megszűnik a hőség, ellenben az Alföldön, a keleti megyékben még tartja magát a 30 fok feletti, néhol a 35 fokot elérő kánikula, forróság.
A front hatására északnyugatira fordul és megerősödik a szél egyre nagyobb területen, ami frissítheti a hőérzetünket, illetve a Duna vonalától nyugatra kedvező maximumok alakulnak ki, 24-28 fok közötti értékekkel.
A felhőzet mennyisége megnövekszik, ám számottevő csapadékot területi átlagban nem hoz a front, zápor, zivatar csak elszórtan fordulhat  elő, viszont ahol kialakul ott hevesebb kísérőjelenségek társulhatnak hozzá, mint a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, jégeső, szélerősödés.


Csütörtökön,  pénteken nyugat, délnyugat felől egy-egy felhőmező vonul majd át felettünk, ekkor elszórtan záporok, zivatargócok esélye adott maradhat. A hőmérséklet szerte az országban kicsit visszaesik, de az Alföldön tartja magát a 30 fok közeli meleg, másutt 25-28 fok között tetőzik.

A hétvégére újra kánikula köszönthet be országszerte, főleg az Alföldön 34-35 fokot is elérő vagy meghaladó csúcsértékekkel.  Kicsit fülledtebbé válik a levegő, a gomolyfelhő-képződés mellett zápor, zivatargócok kialakulásához elégségesek lehetnek a feltételek a jelenlegi számítások szerint, viszont a csapadékra vonatkozó előrejelzés bizonytalansága ekkora már nagyobb.

A hőség várhatóan a jövő hét elején is kitart, kiemelten az Alföld környezetében válhatnak tartósabbá a nappali 32-35 fok körüli értékek, bár alkalmanként zivatarok hozhatnak hirtelen felfrissülést elszórtan.

Ez is érdekelhet!  Több fokos lehűlés érkezik, ma sokfelé eshet az eső

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, GFS ENS, MetKép
Borítókép: bumm.sk