Tartós hőhullám fenyeget a hétvégétől, csak az esetleges zivataroktól remélhetünk felfrissülést

Időjárásunkat egyre inkább a Nyugat-, Északnyugat-Európa felett hullámzó frontálzóna gyengülő hidegfronti szakasza alakítja. Ez a front jelentősen gyengül, feloszlik térségünk felett, ezért számottevő változásra, jelentős lehűlésre nem számíthatunk, marad a hőhullám után is a meleg felettünk.
A front mögött a kontinens belseje felé terjeszkedő magas nyomású zóna Közép,- majd Kelet, Északkelet-Európa felé lokalizálódik, miközben ennek peremére kerülünk. Az áramlás felettünk az átmeneti északnyugati, északi komponensek után délkeletire fordul, mellyel újra szubtrópusi eredetű légtömegek érkeznek a medencébe.
Mivel ez az anticiklon a frontokat távol tartja majd tőlünk, így nálunk a délkelet felől érkező forró levegő utánpótlása megmarad, ami tartós kánikula kialakulását idézheti elő.
Bár a levegő nedvességtartalmát a tőlünk délnyugatra leszakadó magassági hidegörvények megnövelhetik, labilizálódhat a levegő, így a kánikula, a hőség nem lesz mindig és mindenhol zavartalan, ugyanis záporok, zivatarok kialakulási esélye az nagyobb lehet majd ebben az időszakban a hőség ellenére.

Az 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékleteken látható, hogy nagyon meleg levegő tölti majd ki hazánk területét

Részletes prognózis:
A tűzijáték időpontjában nyugodt, csendes marad az idő, majd éjjel északnyugat felől megérkezik a gyenge front, feltámad, megerősödik, néhol viharossá fokozódik a Dunántúlon az északnyugatira forduló szél.  A frontot leginkább ez az erősödő szél teszi majd érezhetővé, hiszen érdemi csapadék nem hullik, legfeljebb a határ közelében lehet egy-egy zápor vagy zivatargóc.
A minimumok 17-22 fok között szóródnak, hűvösebb északkeleten az arra érzékeny szélcsendes, derült régiókban lehet.

Szerdán felettünk hullámzik majd a front, ami a Dunántúlon átmenetileg megszünteti a hőséget, ott 23-29 fok közötti maximumok a legvalószínűbbek. A változó felhőzet mellett kevés helyen lehet ebben a térségben egy-egy zápor vagy zivatar. Erős északnyugati szél fúj.
Ezzel szemben keleten, az Alföld nagy részén tartja magát a kánikula, 31-36 fok közötti értékekkel. Napközben a Zemplén és Bodrogköz, továbbá a Nyírség környezetében is élénkül, erősödik az északias légáram.
Az Északi-középhegység környezetében mutatkozik nagyobb esély a nap folyamán zivatar kialakulására,  (máshol sem kizárt) amik között hevesebb gócok is kialakulhatnak, jégeső, felhőszakadás, szélrohamok kíséretében.
Összességében viszont nem ez lesz a jellemző az ország túlnyomó részén, hanem a több-kevesebb napsütés és a kettősség, nyugat-keleti hőmérsékleti kontraszttal.

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik

Csütörtökön és pénteken meglehetősen sok lesz a felhő az égen, de ezekből az átvonuló, zömmel magas szintű felhősávokból érdemi csapadék nem hullik. Emellett nappali gomolyok is képződnek, amikből lokálisan hullhat csapadék. A szél  északkeletire fordul, gyakorta megélénkül.
Országszerte mérséklődik a hőség, de az Alföldön még mindig eléri a 30 fokot, sőt meg is haladja helyenként.

A hétvégétől újra fokozódik a hőség, ám emellett labilizálódik a légkör alkalmanként, így a helyi zápor, zivatargócok esélye kissé megnő. Fülledtebbé válik a levegő a magasabb páratartalom hatására. A legmelegebb órákban az Alföldön 33-35, északon és nyugaton 30 fok közelében alakul a maximum. A konvektív cellákkal érintett térben és időben hirtelen zuhanhat a hőmérséklet, így csak ezektől várhatunk felfrissülést, ugyanis erőteljesebb front több napon át nem éri el hazánk térségét várhatóan.
A hőség több napos fennállása esetén indokolttá válhat a hőségriadó, amennyiben a napi középhőmérséklet tartósan meghaladja a 25 vagy 27 fokot.

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: ECMWF, MetKép
Borítókép: astro.szeged