A hétvégétől fokozódó hőség, fülledtség, elszórtan frissítő záporral, zivatarral

Hazánk időjárását egy meglehetősen nagy kiterjedésű anticiklon alakítja, melynek a peremén helyezkedünk el. Délkeletire forduló áramlással nagyon meleg, viszont labilisabb rétegződésű levegő áramlik felénk, ezért a meleg mellett kedvezőek lesznek a meteorológiai feltételek, hogy a megnövekvő gomolyfelhőkből időszakosan felfrissülést adó záporok, zivatargócok alakuljanak ki.
Az Észak-, Északkelet-Európa feletti magas nyomás helyzetét alig változtatja,  ezért augusztus végéig kitart majd ez a nyári idő és a délkeleties áramlás amivel érkezik utánpótlása a melegnek.
A kontinens felett kialakuló ómega-blocking konzerválja is az anticiklon jóvoltából a magas szélességekig, egészen Skandináviáig előre nyomuló szubtrópusi eredetű légtömegeket. Nem csak nálunk, hanem Európa északi részein is a sokéves átlagnál melegebb időjárásra számíthatunk.

Az 1500 méteres magasságra prognosztizált hőmérsékletek alakulásából jól látható miként hódít teret az egyre melegebb levegő Európában:

A folyamatosan frissülő valószínűségi előrejelzés legutóbbi számításokból futtatott görbéi, a fáklya-diagram (1500 méteres hőmérsékleti érték) pedig azt mutatja, hogy augusztus végéig a futtatott modelleredmények meglehetősen összhangban vannak egymással, a fehér, vastagon szedett a számítások átlagát mutatja, az attól való eltérés vagyis a szórás a szeptemberi hónaptól növekszik, ekkorra már nem jelezhetünk előre kellő bizonyossággal emiatt.
Addig viszont elmondható, hogy az ilyenkor megszokottól (piros görbe) több fokkal magasabb értékekre készülhetünk, ami a 2 méteres magasság hivatalos hőmérsékleti maximumain is tükröződni fog, csak az esetleges konvektív csapadékgócok húzhatják le a hőmérsékletet és okozhatnak ez által felfrissülést.
Az alsó görbék a csapadékot reprezentálják, ami alapján elmondható, hogy többnyire lokális csapadékmaximum lehetnek.

Részletes prognózis:
Ma, azaz pénteken a nap további részében az ország északi és nyugati vidékein lesz több felhő, másutt a magas szintű, fátyolfelhőzet szűrheti többé-kevésbé a nap sugarait. Az Északi-középhegység, Mátra környékén eleinte még lehet kisebb eső, zápor.
Az északkeleti szél főként a Tiszántúlon élénkül meg, másutt inkább mérsékelt marad a légmozgás.
A legmelegebb órákban az Alföldön 30-33 fok köré emelkedik a csúcshőmérséklet, míg északon, északnyugaton, az északkeleti régiókban nem éri el a 30 fokot, ott jellemzően 25 fok körül szóródik.

Éjszaka a nyugati országrészben pattanhatnak ki záporok, zivatarok. Az Alföldön lesz kevesebb a felhő. A szél csak zivatarok környezetében erősödhet meg. A minimum 15-22 fok között szóródnak.

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik
Fotó: Salamon Csilla- MetKép-> A ti csoportotok

Szombaton egyre fülledtebb időre készülhetünk, az Alföldön fokozódik a hőség, 33-34 fok körüli maximumokkal, de az északi részeken is közelíti a 28-30 fokot. Fontos kiemelni, hogy a záporokkal, zivatarokkal érintett részeken térben és időben változhat hirtelen a hőmérséklet, így nem lesz egységes az eloszlása a csúcsértékeknek, ugyanis a csapadék és a zivatarfelhőből kifutó szélrohamok lehűthetik adott pont felett hirtelen a levegőt, felfrissülést eredményezve. Délután, este van esély dél, délkelet felől konvektív eseményekre a reggeli órákban lecsengő gócokat követően, amik a Dunántúlon lehetnek jellemzőbbek, ám máshol sem kizárt a kedvező légköri feltéteknek köszönhetően.
Mint mindig, most is lesznek területek ahol nem fog esni, így ott marad a száraz jelleg.
A keleties szél időnként feltámadhat zivataroktól eltekintve is.


Vasárnap lényegesen nem változik a helyzet az éjszakai csapadékgócok nyomán felhősen indulhat a nap az országban a zivatargócokkal érintett helyeken. Majd a változó, többnyire magas szintű felhőzet mellett szűrt, több-kevesebb napsütés alakul ki, fülledtséggel tetézve a hőséget, ugyanis a legmelegebb órákban az alföldön 34-35 fok közelébe is melegedhet a levegő, míg az északi és nyugati részeken is eléri a 30 fokot várhatóan, csak kevés helyen marad 30 fok alatt.
Délután, este van számottevő esélye újból záporok, helyenként hevesebb zivatarok kialakulására.
Mind a két hétvégi napon előfordulhatnak keményebb zivatargócok, amiket jégeső, felhőszakadás is kísérhet szélerősödéssel párosulva.

Fotó: Kállai Tivadar- Metkép-> A ti csoportotok

A jövő héten végig tartós hőségre, kánikulára van kilátás. Eleinte még labilis, erősen fülledt marad a légköri egyensúlyi állapot, majd kissé szárazabb, de továbbra is nagyon meleg levegő lesz felettünk és ennek valamint a több órás napsütés hatására általában 30 fok köré, az Alföldön 33-35 fok közelébe szökik a hőmérő higanyszála.  A hét elején még lehetnek helyi záporok, zivatarok, majd ezek esélye is csökken.

A jövő hét közepétől a hétvégét is bele értve légköri frontoktól mentes, szárazabb időre készülhetünk, csak néhol valószínűek  délutáni, esti záporok, zivatarok. Ebben az időszakban is 30 fok körüli, az ország túlnyomó részén 32-35 fok közötti csúcsértékek a legvalószínűbbek és csak a kis körzeteket érintő konvektív cellák hozhatnak felfrissülést.

Szeptember első napjaiban is folytatódhat a kánikula, de akkora már egy közeledő markánsabb hidegfront előjelei miatt jelentős a számítások idő- és térbeli bizonytalansága, emiatt érdemes lesz követni frissülő előrejelzéseinket.




Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt
Fotó: Horváth István- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: ECMWF, GFS ENS, MetKép