Kezdődő vénasszonyok nyara, néhol reggeli pára és ködfoltokkal

Hazánk időjárását a tőlünk északnyugatra, északra örvénylő, több középpontú ciklonrendszer és a Kelet-Európa felé helyeződő anticiklon peremterülete, illetve a kettő között felépülő délnyugati áramlás alakítja. Ezzel az áramlással száraz, meleg, szubtrópusi eredetű levegő érkezik a magasban.
Az anticiklonális helyzet révén az éjszakai órákban a légmozgásszegény  periódusokban az arra érzékeny régiókban ködfoltok képződhetnek, ilyen ködfoltokkal már ma is találkozhattak a déli, délnyugati tájakon élők.
Változás ebben a légköri helyzetben jövő hét szerdáig nem ígérkezik, majd szerda délután, csütörtökre virradóan valószínűsíthető egy, a tőlünk nyugatra kimélyülő alacsony nyomás déli ágán képződő peremhullám érkezése, egy érintőleges hidegfront képébe, ám ez jelentős lehűlést országos átlagban nem okoz, inkább csak az északnyugati megyékben mérséklődik a felmelegedés pár fokkal.

A fronttérképen jól látható az észak-európai ciklonrendszer és a hozzá kapcsolódó frontok helyzete, illetve a felettünk húzódó magas nyomás

Az 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékleteken pedig az egyre nagyobb teret hódító meleg légtömegeket figyelhetjük meg

A GFS időjárás-előrejelző modell számításaiból kiragadott aktuális modellfuttatások összegzéséből készített fáklyadiagram (valószínűségi előrejelzés, megközelítőleg 1500 méteres magasság,Budapest) is mutatja, hogy kezdetben az átlag alatti hőmérsékletű napokat, egy, a sokéves átlagtól több fokkal melegebb periódus követi.
A piros görbe a sokéves átlagot mutatja és a vastagon szedett fehér görbe a több modellfutásból készített átlagot az ensemble tagok +,- szórási tartományához viszonyítva.
Látható, hogy eleinte viszonylag kicsi a szórás, majd fokozatosan növekszik, (keszekuszább lesz a görbehalmaz) ezáltal a későbbiekre várható prognózisok pontossága és megbízhatósága csökken többé-kevésbé.  
Az alsó hegyes kis görbék a csapadékra vonatkoznak melyek tartósan száraz időszak lehetőségét vetik fel.

Részletes prognózis:
Ma, azaz péntek délután sok napsütésben lehet részünk, eleinte kivétel a ködfoltokkal érintett régiók, ahol csak lassan oszlik fel a reggeli párásság. Többnyire magas szintű felhők érkezhetnek, itt-ott kövérebb gomolyfelhőkkel keveredve, melyekből csapadékhullás kizárt. Az ország nagy részén tehát szép idő alakul ki, ma még jellemzően csak 15-21 fok közötti csúcsértékekkel.  A délnyugati, nyugati szél főleg az észak-magyarországi területeken élénkül meg.

Éjjel is inkább csak magas szintű felhőzet lehet felettünk, hajnalban csaknem derült égre ébredhetünk.  A Kisalföld környezetében maradhat élénk a délnyugati szél, másutt déliesre fordul és gyenge marad. Helyenként ködfoltok képződnek ismételten, ezért legyenek óvatosak a korán útnak indulók!
A minimumok 5-10 fok közé süllyednek, de a fagyzugos, szélvédett tájakon még 5 fok alatti érték sem kizárt, azonban fagytól nem kell tartani sehol.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső
Fotó: Maresz Anna- MetKép-> A ti csoportotok

A hétvége két napján, szombaton és vasárnap beköszönt az igazi vénasszonyok nyara. Több órás, sokfelé zavartalan napsütés mellett csak kevés fátyolfelhő jelenik meg az égen, azonban ezek nem kavarnak majd sok vizet. Eső kialakulása kizárt az ország teljes területén. A déli, délkeleti szél egyre több helyen élénkül meg kissé, a reggeli pára és ködfoltok délelőtt mindenhol feloszlanak, és szerencsére csak viszonylag kis területet érintenek. Mindkét nap zömmel 20-25 fok között szóródnak a csúcsértékek, legmelegebb a tartósan napos déli, délkeleti részeken lehet.


Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Jövő hét elején kissé fokozódik a meleg.  Délnyugat felől újabb hullámban érkezik az afrikai eredetű levegő, ezért a hosszú, többfelé zavartalan napsütéses órák hatására még egy árnyalattal magasabbra emelkednek a legmelegebb órák hőmérsékletei. Általában 22-25 fok körül valószínű, ám az Alföldön 26-27 fok is lehet.
Ki kell viszont emelni, hogy hajnalban és reggel változatlanul lehetnek ködfoltok, amik délelőtt feloszlanak, de ahol képződnek, ott mindenképp visszafoghatják a hőmérséklet-emelkedés ütemét.
A déli, délkeleti légmozgás elsősorban a nappali órákban élénkül meg nagyobb területen.
Csapadék a hét első napjaiban továbbra is kizárható.

Fotó: Szilágyi Hajnalka- MetKép-> A ti csoportotok

A jövő hét közepén még tart ez a kellemesen meleg, száraz idő, bár csütörtökre az említett peremhullám ér el minket, az ehhez kapcsolódó gyenge hidegfront pedig némileg visszaveti a hőmérsékletet a Dunántúl északi és nyugati végein. A front számottevő esőt nem hoz, legfeljebb egy-két futó zápor lehet.  Ekkor a légáramlás északnyugatira fordul.
A hőmérséklet nyugaton és északon pár fokot visszaesik, ott már 20 fok alatt maradhat, míg másutt jellemzően 22-24 fok körül a legvalószínűbb.

A jövő hét végén gyengülhet a nappali felmelegedés mértéke tovább néhány fokkal, érdemi csapadék ekkor sem hullik a jelenlegi számítások alapján.


Ez is érdekelhet!  Napos, gomolyfelhős idő, elvétve egy-egy záporesővel
Fotó: Kállai Tivadar- MetKép-> A ti csoportotok


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: OMSZ, ECMWF, GFS ENS, Sütő’s Photography, MetKép
Borítóképért köszönet: Szilágyi Hajnalkának