Tombol az indián nyár, csak északnyugaton rondít bele a lassan zsugorodó ködréteg

Időjárásunkat az Észak-, Északnyugat-Európa felett elhelyezkedő több középpontú ciklonrendszer (teknő) és a Kelet-Európa felé hátráló anticiklonnak egyre inkább a peremterülete alakítja. A kettő között délnyugati áramlással, száraz, meleg, afrikai eredetű levegő áramlik a medencébe a következő napokban. Kisebb változás majd csak szerda, csütörtök környékén érkezhet, elsősorban az északi és nyugati megyékbe, egy gyenge hidegfront hatására. Jelentős esőt sehol sem okoz a front, a Dunántúlon lehet majd egy-egy zápor, kisebb eső.

A hőtérképen láthatjuk, hogy késő nyárias magasságokba emelkedett a hőmérséklet az Alföldön, a délkeleti határ közelében a 25 fokot is elértük, ami már hivatalosan is nyári napnak számít a meteorológiában. Az északnyugati, nyugati határvidéken a köd jelentősen visszafogja a melegedés ütemét, annak ellenére, hogy a magasban igen meleg levegő van felettünk, így a napsütés hiányában október lévén nem emelkedik a hőmérséklet, a köd alatt konzerválódik a szennyezett, megülepedett légtömeg.

Forrás: https://hu.sat24.com/hu/hu/visual

Az előttünk álló 24-48 órában az ország döntő részén folytatódik az igazi vénasszonyok nyara, de hétfőre virradóan újra számítani kell pára- és ködfoltok kialakulására, amik délelőtt lassan zsugorodnak, oszlanak fel helyenként. Másutt a zavartalan, vagy csak fátyolfelhőkkel szűrt napsütés mellett magasra emelkedik a hőmérséklet, késő nyári melegre, többnyire 20-26 fok közötti csúcsértékekre van kilátás, a legmelegebb a délkeleti régiókban valószínű, ott a 25 fokot is átlépheti 1-2 fokkal pár helyen.
A déli, délkeleti szél kissé megélénkül. Az inverziós (ködös) réteggel érintett megyékben elmarad a hőmérséklet ehhez képest, ott a napsütés akadályoztatása végett hűvösebb lesz. Enyhe, fagymentes lesz a hajnal hétfőre virradóan is.

Keddre virradóan egyre élénkebb, erősebb déli, délkeleti szél támad, csökken a köd kialakulási esélye, csak a délről szélvédett területeken fordulhat elő kis területen. Napközben a fátyolfelhők mellett több órás napsütésben lehet részünk, csapadék kizárt. A maximumok kedden is többnyire 20-26 fok között szóródnak, legmelegebb változatlanul a délkeleti határvidéken lehet, ott egy-két helyen 27-28 fok sem kizárt.


Szerdán érkezik a gyengülő front, azonban az átmeneti dunántúli és észak-magyarországi hőmérséklet csökkenés után, újra melegszik pár fokot a levegő a hét második felében, összességében tartósnak látszik az előttünk álló folytatása az indián nyárnak, különösen az Alföldön október 20-ig a napsütéses tájakon 24-25 fok köré melegedhet a levegő, viszont a ködfoltok a kevésbé szeles periódusokban a vendégeink lehetnek a reggeli órákban, emiatt a járművel közlekedők fokozott óvatossággal vezessenek!
Országos átlagban általában 20-22 fok körüli értékek a legvalószínűbbek, és 7-10 napig érdemi eső nem hullik sehol.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt
Hegyközi Lászlóné képe, köszönjük! Ősz, Bükkszentkereszt

Borítóképért köszönet Sütő Máténak.