Hétfőn hidegfront, majd egy kis szünet után szerdán már melegfront érkezik

Nincs mindenhol nyugalom a kontinens légköri helyzetét tekintve. Európa keleti, északkeleti részein markáns anticiklon terül el, itt javarészt eseménytelen az idő, míg ezzel szemben Nyugat-Európa felett aktív ciklontevékenység zajlik.
Mi a kettő között, a tőlünk nyugatra húzódó ciklonális mező peremén helyezkedünk el, ezért nálunk a peremhullámok következményeként gyakran csapadékos, ám többnyire enyhe időjárásunk jellege, délkeleti, déli áramlás dominál.
A következő 24 órában az alacsony nyomású zóna déli ágán képződött mediterrán ciklon hidegfrontja vonul át felettünk, ezért újabb csapadékzóna érkezik.

A fronttérképen kirajzolódik a nyugatra örvénylő ciklonrendszer és a hozzá kapcsolódó hullámzó frontrendszer.

A közel 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékleteken pedig a kontinens területe felett történő légtömegcseréket követhetjük nyomon, ez alapján elmondható, hogy hozzánk még mindig enyhe levegő sodródik a magasban.

Részletes prognózis:
Éjjel délnyugat felől egy hidegfront felhőzete éri el az országot, ezért tovább vastagszik, növekszik a felhőzet mennyisége. Az éjszaka második felében nyugaton, délnyugaton esőzés kezdődik.  A délkeleti szél főként a Dél-Alföldön és az Észak-Dunántúlon lehet gyakrabban élénk, néhol erős, másutt mérsékeltebbnek ígérkezik a légáramlás. A legalacsonyabb hőmérséklet zömmel  6-12 fok közé süllyed.

Fotó: Farkas Ágnes- MetKép-> A ti csoportotok

Hétfőn északkelet felé halad a csapadékmező, ezért egyre többfelé várható eső, zápor. Összességében csak kis mennyiség hullik, és napközben délnyugat felől fel is szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.
A front hatására a szél délnyugatira fordul és a kezdetben élénk, erős lökésekkel párosuló légmozgás országszerte legyengül fokozatosan. A csúcsértékek 12-17 fok között szóródnak általában.

Fotó: Keresztes Martin- MetKép-> A ti csoportotok

Keddre virradóan ködfoltok képződnek, de számottevő eső nem hullik már.  A nap folyamán délnyugat felől erősen növekedni kezd a magas- és középszintű felhőzet, jelezvén, hogy egy légörvény közeledik. Helyenként egész nap megmarad a köd és a belőle képződő rétegfelhőzet. Másutt rövid időre még kisüthet a nap, viszont vastagszik majd felettünk a felhőtakaró, miközben ezekből a felhőkből még esni nem fog. A légáramlás újra délkeletire, keletire vált, ám csak kissé élénkülhet meg. A legmelegebb órákban 10-18 fok közötti értékeket mérhetünk, a melegebb ott lesz, ahol még előbukkan a nap, hűvösebb a ködmezőkkel érintett, borongós tájakon lehetséges.

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő
Fotó: Turi Eszter- MetKép-> A ti csoportotok

A hét közepén, szerdán és csütörtökön az érkező sekély ciklon határozza meg időjárásunkat.  Szerdán a reggeli óráktól dél felől elered az eső, helyenként jelentős mennyiségben. A változó, többnyire keleties irányú légáram mérsékeltnek adódik, néhol élénkülhet fel. Ezen a napon jellemzően 9-16 fok közé melegszik a levegő.
Csütörtökön észak felé mozdul tovább a kiterjedt csapadékot adó felhőzóna, mögötte csökken a csapadékhajlam és szűnik az eső. A délkeleties szél a Bács-Komáron vonal széles sávjában élénkül meg, erős lökések kísérhetik, másutt gyengébbnek mutatkozik. A maximumok 10-16 fok között tetőznek.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Péntektől, beleértve a következő hétvégét változóan felhős, helyenként tartósabb ködmezőkkel tarkított, őszi idő a legvalószínűbb. Számottevő csapadék, komolyabb lehűlés ebben a periódusban sem érkezik.

Fotó- Góbi István- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, Sütő’s Photography, MetKép-> A ti csoportotok

Borítóképért köszönet: Sütő Máténak