Mediterrán ciklon hoz kiadós esőket, a tél még nem próbálkozik, marad az enyheség

Időjárásunkat ma inkább anticiklonális, holnaptól ismét ciklonális hatások alakítják. Tőlünk délnyugatra, a Földközi-tenger medencéje felett, újabb mediterrán ciklon erősödött meg, mely holnap a légköri helyzet fő meghatározója lesz országunk területén.
Európa északkeleti részein markáns anticiklon terül el, abban a térségben a magas nyomású zónát egyre fagyosabb légtömegek töltik ki, ezért ezeken a területeken nyugodt, eseménytelen az idő.  Hozzánk a sarkvidéki légtömegek még nem jutnak el egyelőre.
Közép-Európába a Nyugat-Európa felett örvénylő ciklonrendszerek előoldalán váltakozó nedvességtartalmú, enyhe légtömegek sodródnak, csapadékos, mozgalmas jelleget kialakítva.

A fronttérképen láthatjuk a Földközi-tenger felett örvénylő ciklonális képződményt, melyhez frontok kapcsolódnak.

A közel 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékleteken pedig a kontinens területe felett történő légtömegcseréket követhetjük nyomon, ez alapján elmondható, hogy hozzánk még mindig enyhe levegő sodródik a magasban.

Részletes prognózis:
Éjjel dél felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet. Reggelig jelentősebb eső még nem hullik, legfeljebb Dél-, Délnyugat-Magyarországon alakulhat ki kisebb eső, zápor.  A keleties szél kissé megélénkülhet, emellett enyhének ígérkezik a reggel, többnyire 2-10 fok közé hűl a levegő. Hidegebb a kezdetben kevésbé felhős északkeleti megyékben, a fagyzugos vidékeken lehet.

Szerdán napközben borongós égre tekinthetünk fel, dél felől egyre nagyobb területen számíthatunk esőre, záporesőre. Ezúttal tartósabb, és kiadós mennyiséget hozó csapadékmező érkezik, naposabb időszakok kezdetben csak Északkelet-Magyarországon fordulhatnak elő, másutt egész nap kellemetlen, szürke idő a legvalószínűbb. A keleties irányú légmozgás megélénkül,  helyenként erősebb lökések kíséretében. A maximumok 9-17 fok között tetőznek, melegebb északkeleten, a hidegebb a nyugati megyékben lesz.

A hét második felében fokozatosan csökken a csapadékhajlam, csütörtökön észak felé távozik a csapadékzóna, ezért szakadozik, vékonyodik a felhőzet délnyugat, dél felől, és ebben a térségben rövid időre a nap is kisüthet majd.  Észak-Magyarországon azonban még további, de már ritkuló, gyengülő esők, záporok fordulhatnak elő. A délkeleti szél kissé élénk marad, miközben a legmelegebb órákban 10-16 fok közé kúszhat a hőmérő higanyszála.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

Pénteken a reggeli pára és ködmezők ritkulnak, feloszlanak, majd az erősen felhős ég mellett a középső és keleti megyékben fordulhat elő kevés eső, zápor, de nagy mennyiség ezúttal nem fog esni. A szél délkeleti marad és időnként megélénkül. A csúcsértékek 9-15 fok között tetőznek.

A hétvégén, szombaton csökken a felhőzet, több-kevesebb napsütés északkelet-magyarországi régióinkat leszámítva a legtöbb helyen ígérkezik.
Vasárnap sem történik változás, érdemi csapadék a hétvége napjain kizárható, őszies, kirándulóidő alakulhat ki, bár a délkeletről szélvédett körzetekben a köd nehezen, vagy egyáltalán nem oszlik fel várhatóan. Mindkét nap 9-16 fok közötti értékeket mérhetünk, hűvösebb a köddel érintett részeken lehet.

Fotó- Horváth Mihály ‘MetMan’- MetKép-> A ti csoportotok

A jövő hét elején fokozódhat a ködhajlam, ám komolyabb lehűlés még nem érkezik ekkor sem. Ahol napközben feloszlik a köd, ott több-kevesebb napsütésben lehet részünk, és azokon a tájakon érheti el a hőmérséklet tetőpontja a 13-15 fokot. A tartósan ködös, rétegfelhőzettel borított helyeken alig haladja meg a +5 fokot.

Fotó- Hegyközi Lászlóné- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, MetKép-> A ti csoportotok

Borítóképért köszönet: Kállai Tivadarnak