Kedvez az időjárás az influenzának, egyre több a megbetegedés

Az elmúlt periódus anticiklonáris hatásaival, hideg légpárnás helyzetével szinte melegágya lett a légköri szennyezőanyagok feldúsulásának, továbbá a vírusos megbetegedések fokozott terjedésének.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentései alapján 2020. január 13. és 19. között 12 370 fő, az előző hetinél 29,9%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
A betegek 23,9%-a 0-14 éves gyermek, 38,8%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 27,4%-a, 9,9%-a 60 éven felüliek közül került ki.

A vírusinfekció levertséggel, gyengeséggel, hirtelen magas lázzal kezdődik, amit fejfájás, szapora szívműködés, légúti panaszok, köhögés, torokfájás, orrdugulás stb. kísér.

Elkerülése érdekében fontos a fokozott higiénia, rendszeres kézmosás, a zsúfolt, tömeggel érintett helyiségek lehetőség szerinti kerülése, valamint az immunrendszer erősítése céljából a vitamindús, kiegyensúlyozott táplálkozás, étrend-kiegészítők fogyasztása.

A szövődmények elkerülése érdekében célszerű mielőbb orvoshoz fordulni amennyiben a panaszok súlyosabbá válnak és néhány napon belül nem javul az általános állapot.
Szövődmények között szerepelhet a tüdő, arc-illetve homloküreg-gyulladás.

Aktuális helyzet a 3. héten a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentései alapján:

Borítókép: nepszava.hu