Zivatar és havazás egy napon: ezt hozza a keddi hidegfront! – Jövő hétvégén kora tavaszi hőmérsékletek

Az elmúlt napokban, sőt hetekben tartósan magas nyomású mező uralkodott a kontinens nagy részének időjárása felett.
Ennek hatására a Kárpát-medencében megülepedett a hideg, nyirkos légtömeg, melyet csak ideiglenesen tudtak gyenge hidegfrontok felszakítani, ezért a napsütéses órák száma ebben a hónapban meglehetősen alacsony.
A következő napokban azonban az eddig megszokott eseménytelen, ködös , nyirkos időszaknak vége szakad, bár ez nem jelenti a napos órák számának a lényeges növekedését mindenhol.
Az észak-atlanti térségben örvénylő  ciklonrendszerhez kapcsolódó hullámzó frontzónák áramlási rendszerébe kerülünk, melynek első hulláma kedden érkezik, mikor egy markáns hidegfront éri el hazánkat északnyugat, nyugat felől.
Bár a front mivel a nyugatias áramlási rendszerben érkezik így nem kíséri drasztikus lehűlés, viszont ahhoz pont elég lesz, hogy jelentős csapadékot okozzon és átkeverje alaposan a légtömegeket országunkban.

Az 1500 méteres magasságra vonatkozó hőmérsékleti szimuláció is jól mutatja, hogy ebben a nyugati irányításban az Atlanti-óceán felől érkező, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok sodródnak Európa belseje felé.  

A valószínűségi előrejelzés (GFS, Kecskemét) is jól türközi, hogy az átmeneti kisebb lehűlést, egy gyors és bár a több modellfutás hatására bizonytalannak tűnő, de várhatóan jelentős enyhülés követi.
Az alsó, hegyes csapadékgörbék a keddi napra jelentős mennyiségű (országos viszonylatban vegyes halmazállapotú) csapadékot mutatnak, utána ellenben már bizonytalanabbnak tekinthető a várható csapadékhozam. Viszont valószínűsíthető a légnyomási képződmények, szinoptikus helyzet alapján, hogy marad a frontokkal, ciklonokkal tarkított időjárás, ami hatására fenn áll több-kevesebb csapadék lehetősége.

Részletes előrejelzés:
Éjjel
folytatódik a borongós, párás, foltokban még ködös idő, zúzmarával, ónos szitálással, néhol hószállingózással. A déli, délkeleti tájakat eléri majd a tőlünk délre mozgó felhőrendszer csapadékzónája, ezért az Alföld déli, délkeleti részein tartósabb, gyenge esők is lehetnek, sőt fenn áll kis eséllyel az ónos eső veszélye is a részben még 0 fok körüli, alatti minimumok hatására, viszont nem fog már fagyni mindenütt. -3, +2 fok közé süllyednek a legalacsonyabb értékek.
A síkos, jeges útszakaszok miatt vezessünk nagyon óvatosan ha korán indulunk útnak!

Hétfőn nem változik a helyzet, borús, párás, foltokban északkeleten még ködös idő várható. Főleg az Alföldön kell számítani esőkre, záporokra, sőt kezdetben helyenként gyenge ónos eső is hullhat. A tartósan ködös, párás vidékeken is előfordulhat szitálás, emiatt továbbra is síkosak, csúszósak lehetnek az utak!
A légmozgás még gyenge, mérsékelt marad. A hőmérsékleti értékek, a déli tájakon zömmel +3, +5, északabbra 0, +2 fok körül tetőznek. Szerte az országban enyhülni kezd az idő.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt
Fotó: Laukó Katalin- MetKép-> A ti csoportotok

Kedden egy hullámzó frontálzónához kapcsolódó erőteljes hidegfront szól bele időjárásunk alakulásába. Már délelőtt megvastagszik felettünk nyugat felől a felhőtakaró és feltámad a déli, délnyugati szél, mely kisepri ezt a megülepedett, nyirkos levegőt a medencéből. Hirtelen a Dunántúl délnyugati tájaira jelentős melegedést is hoz. Ezeken a területeken a front előtt még +10, +12 fokig szökhet a hőmérő higanyszála. Ugyanakkor északkeleten lényegesen nem melegszik a levegő.
A több hullámban érkező csapadék halmazállapota változó lehet: Északkeleten kezdetben hó, havas –ónos eső, eső egyaránt kialakulhat, míg az ország középső és délnyugati tájai felé haladva jellemzően eső fog esni, sőt délután, este a hidegadvekció hatására az intenzívebb záporok mellett, frontális zivatargócok is kipattanhatnak és szilárd halmazállapotba válthat a csapadék, mely átmeneti hevesebb hózáporok formájában érkezhet. Összességében kiadós mennyiségű csapadék fog hullani. Estére északnyugatira fordul a légáramlás és élénk, gyakran erős marad.
A hőmérséklet csúcsértéke tág határok között, délen, délnyugaton ahogyan említve lett a front előtt még magasra emelkedik, ezzel szemben északkeleten csak néhány fokkal emelkedik fagypont felé a legmelegebb órákban.

Fotó: Smit Róbert- MetKép-> A ti csoportotok

Szerdától a hét végéig folytatódik a gyakran frontokkal tarkított, enyhe jelleg. Az erősen megnövekvő felhőzetből, elszórt záporokra, itt-ott hózáporokra is van esély, de az enyhülés hatására inkább folyékony halmazállapot lehetséges.
A hőmérsékletek napról-napra emelkednek, a hétvégén már általában kora tavaszias időben bízhatunk, több helyen +12, +14 fok körüli csúcsértékekkel. Hűvösebb változatlanul Északkelet-Magyarországon mutatkozik.

Határozott téli fordulat február első hetében sem következik, marad az átlagosnál enyhébb időjárás, több-kevesebb csapadékkal.


Fotó: Eignerné Szatai Mária- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: wxcharts.com, wetterzentrale.de

Borítókép: thoughtco.com