Sok csapadék, melegedés, majd erős lehűlés, néhol hóval❗( Térkép-videóval)

Az esernyőre szükség lesz, hiszen az elkövetkezendő napok csapadékosak lesznek, eleinte enyhe, majd egyre inkább hűvös idővel.

(Csapadék és magassági hőmérséklet előrejelzések (videó) a GFS modell alapján a cikk alján!)

Egy az Észak-Atlanti-térségben kialakult ciklon hatására vasárnap egy mediterrán ciklon mélyül(t) ki az Adriai-tenger térségében. A déli országokban jelentős csapadékra, zivatarokra lehet készülni, összességében több 10mm esővel. Hozzánk jóval szelídebb kiadásban érkezik. Jelenleg a modellek alapján északnyugati pályával számolhatunk, tehát magja tőlünk nyugatra, északnyugatra halad majd el. Csapadékot így is hoz magával a délután folyamán, mely eső formájában hullhat. Nyugaton, a Duna vonalában, illetve a Duna-Tisza közén konvektív csapadék kialakulása sem kizárt (zápor, zivatar) a hajnali, reggeli órákban.

Vasárnap éjfélkor a csapadék

Hétfőn napközben átmeneti csapadékszünet lesz, legfeljebb futó záporok alakulhatnak ki. Délután egy újabb mediterrán ciklon mélyül ki a Genovai-öbölben, mely késő délután, este éri el csapadékával hazánkat. Az előzővel ellentétben ez inkább délkeleti, keleti pályát követ majd, így magjával az ország keleti területeit érintheti. A jelenlegi számítások alapján eleinte az ország déli, délnyugati részein okozhat jelentős mennyiségű esőt, akár zápor, zivatar kialakulása sem kizárt, majd az idő előrehaladtával fokozatosan északabbra tevődik át a csapadék súlypontja. Kedden este már a Dunától keletre kell készülni jelentősebb esőre, záporokra.

Kedd, reggel 9:00 csapadék

A hőmérséklet alakulását is befolyásolják a fent említett mediterrán ciklonok, hiszen a vasárnap érkezővel eleinte a magasban meleg levegő áramlik fölénk, majd a Dúnántúl nyugati területeire a ciklon hátoldalán jóval hidegebb levegő érkezhet. Mivel ez a hétfő délután kimélyülő újabb ciklonnak köszönhetően kérész életű lesz, lényegesen nem tapasztaljuk hatását. Érkezése előtt már erős melegadvekció valószínű a magasban, mely hétfőn kellemes meleget eredményez majd hazánk jelentős részén, így a borús idő ellenére is 13-18 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Hétfő délután 3:00 hőmérséklet

Majd kedden, ahogy a ciklon középpontja fokozatosan keleti irányba halad, nyugat felől a magasban erőteljes hidegbeáramlás kezdődhet, így míg keleten 15-18 fok valószínű, a Dunántúlon már csak 7-9 fokig melegszik az idő.

Kedd, reggel 9:00 hőmérséklet

A hét további napjaiban a jelenlegi modellfuttatások alapján egy a görög térségben kimélyülő ciklon eleinte kettősséget okozhat hazánkban, melynek kapcsán szerdán a Dunántúlon kevesebb csapadék hullhat, ellenben lényegesen hidegebb idő valószínű (3-7 fok), így a Bakonyban havas eső, hó sem kizárt, a Dunától keletre több csapadék valószínű, ám 10-13 fokig melegedhet a levegő és csupán az Északi-Középhegységben hullhat hó, havas eső.
Csütörtökön várhatóan a ciklon távolodik térségünkből, így a magasban már országszerte jelentősen lehűl a levegő. Csapadék továbbra is valószínű, keleten jelentős mennyiségű hullhat és a talajon is 3-5 fok közötti maximumok várhatóak, így keleten, északon akár hó és havas eső sem kizárt.
Pénteken eleinte még borult idő valószínű, néhol kisebb eső, vegyes csapadék hullhat, főként keleten, majd fokozatosan felszakadozik a felhőzet. A magasban továbbra is hideg lesz, ám ahol a nap kisüt, ott az előző napokhoz képest enyhébb idő valószínű. 5-10 fok között alakulnak a csúcsok.

Hétfőn és kedden a Bakonyban, Dunántúl nyugati, délnyugati részein és az Alföld déli felében erős déli szél valószínű, ám a hét további napjaibanmerseklodik a légmozgás!

Hétfő, reggel 6:00 szél
Kedd hajnal, szél

Vasárnap estétől péntek délig a várható áramlások, csapadék típusok és intenzitások a GFS modell alapján:

Vasárnap estétől péntek estig az ~1500m-en előrejelzett hőmérsékletek a GFS modell alapján:

Megj.: Bár több időjárási modell elemzésével készült a cikk, mivel mediterrán ciklonokról beszélünk, így jelentős eltérések is lehetségesek a modellek jelenlegi és későbbi számításai között, de folyamatosan frissülő előrejelzéseinkben igyekszünk követni a változásokat!

Kérjük a lap alján lévő Facebook ikonra kattintva ossza meg másokkal is, segítve munkánkat!❤

Borító: Kovács Ildikó

“Sok csapadék, melegedés, majd erős lehűlés, néhol hóval❗( Térkép-videóval)” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.