Minden amit eddig tudunk az új koronavírusról!

Bizonyára már mindenki hallott az új koronavírusról a különböző médiumok által. Mi most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

A koronavírusok a nevüket mikroszkóp alatti vizsgálataik után, az alakjuk miatt kapták. Főként állatokat fertőznek, de ez az új fajtája képes volt az emberre is átterjedni. A vírus kiindulási gócpontja feltehetően a 10 milliós nagyváros Vuhan, ahol a tavalyi év végén ütötte fel a fejét először a kór. A vírus kialakulásának pontos okát még a szakemberek vizsgálják.

Mostanra több gócpont is kezd kialakulni ami a terjedés szempontjából fontos lehet. Ázsián belül Dél-Korea és Irán, Európában pedig Olaszország. A fertőzött területek köré több helyen karantént vontak. A regisztrált fertőzött esetek száma a mai napig 87 000 fő, a halálos kimenetelek száma pedig már 3000 fő felett van. A legtöbb áldozatot Kínában követelte, ám ezek a számok percről percre változnak. A hivatalos adatok szerint országunkon belüli betegről nem tudni, viszont a fertőzött területeken van magyar aki elkapta. Cseppfertőzéssel illetve, fertőzött területek érintésével terjedhet.

Fő tünetei a magas láz, légzési nehézségek, levertség, száraz köhögés. Nagyon hasonlóak az influenzás megbetegedésekhez. Azonban az influenza sokkal több embert fertőz meg évente, így több a halálos kimenetel is. Ennek az új vírusnak a terjedése sokkal gyorsabb és a halálozási aránya 2-3%-ra tehető. Az eddigi halálos kimenetelek jelentős százalékban az időseket illetve a valamilyen egyéb súlyos betegségben szenvedőket érintették. Mindenképp meg kell említeni, hogy jelenleg nincs rá védőoltás, se hivatalosan ismert gyógyszer(jelenleg), ugyanakkor mi is tudunk tenni az enyhébb lefolyás érdekében ha elkapnánk a kórt.

Fontos az alapos kézmosás, napi többször mint eddig. Erősítsük immunrendszerünk sok vitamin, ásványi anyag bevitelével. Ne érintkezzünk beteg emberekkel, illetve olyanokkal akikről tudjuk, hogy a fertőzött területeken jártak. Ha a korábban említett tüneteket tapasztaljuk és érintkeztünk valakivel aki a veszélyeztetett területeken járt, semmiképp ne menjünk személyesen a háziorvoshoz, hanem telefonon értesítsük.

A vírus gazdasági hatásai is érződnek a tőzsdéken, boltok forgalmán. Ugyanakkor a NASA nem rég közzétett felvételén Kínában jelentősen visszaszorult a káros anyagok kibocsátása, nagyon régen volt ennél tisztább a levegő az ázsiai országban.

Képek: www.pixabay.com, www.nasa.gov

Készítette: Göttli István

“Minden amit eddig tudunk az új koronavírusról!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.